Най-новите икономики в ЕС прегряват
Най-новите икономики в ЕС прегряват / netinfo

Икономическият растеж, заплатите и оценката на активите отчетоха рязко повишение в новите източноевропейски държави членки на Европейския съюз (ЕС), но същото се отнася и за дефицитите по текущите им сметки, инфлацията и необмисленото кредитиране, които са сигнал за тревога сред някои икономисти. Това пише в електронното издание днес в. "Вашингтон таймс" и помества интервю с директора и съосновател на Европейския център за международна политическа икономика в Брюксел Фредрик Ериксон.

Десетте държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, "не просто са изложени на риск от прегряване, но те вече прегряват", отбелязва в интервю за изданието Фредрик Ериксон.

Страните от Източна Европа показаха онзи вид финансов крах и нестабилност, който е типичен за нововъзникващите пазари в най-високата точка от бизнес цикъла, коментира Ериксон. Дефицитите в тези страни обаче са маскирани с големи чуждестранни инвестиции, посочва Ериксон, като допълва, че държавите от Централна и Източна Европа имат проблеми с недостига на работна сила, имайки предвид нарастващото търсене – два фактора, които заедно с увеличаване на заплатите, стимулират инфлацията.

Според Ериксон "някои държави са малко заслепени от икономическия растеж". Почти невъзможно е обстоятелствата да бъдат смекчени чрез лихвените проценти, изтъква той. "Инфлацията е вече сериозен проблем и ще продължи да се влошава", отбелязва Ериксон.

Единственият начин да бъде предотвратена катастрофата в региона, който все още наваксва закъснението от ерата на съветския комунизъм, е местните централни банки да поддържат високи лихвени проценти, насърчавайки спестяването и забавяйки

растежа на потреблението, за да се възстанови равновесието на търговския дефицит и да се снижи финансовия риск, уточнява Ериксон.

"Ако настъпи криза, ще бъде налице ситуация, в която много фирми и домакинства ще задлъжнеят (...), а кредиторите няма да знаят стойността на дълговете, което може да доведе страната до дълбока рецесия или дори депресия", коментира Ериксон, според който скъпият внос също допринася за зависимостта на региона от чуждестранни инвестиции.

"Ако светът спре да инвестира толкова много, Източна Европа ще изпадне в голяма беда. Те трябва да разполагат с валута в брой, за да плащат вноса си", отбелязва Ериксон.

Ако Източна Европа не следи внимателно растежа си, тя може да изгуби напредъка, който постигна през последните години, и да се озове във финансова криза, с множество провалили се банки и никакво потребителско доверие, посочва изданието.