/ iStock/Getty Images
Пристанището „Галатапорт“ в Истанбул - мегапроект, който се очаква да подсили града откъм круизни пристанища и да увеличи приходите от туризъм, ще бъде открито през май 2020 г., пише вестник „Сабах“.

„Галатапорт“ се изгражда съвместно от турската група „Doğuş Group“ и „Bilgili Holding“ с инвестиция от 1,7 милиарда долара. То е наричано един от най-големите крайбрежни проекти в света, целящ да се превърне в една от топ круизните дестинации.

На пресконференция, проведена в понеделник в Истанбул, президентът на „Doğuş Group“ заяви, че пристанището има капацитет да посреща 25 милиона посетители годишно, включително 7 милиона чужденци. Очакваните приходи от увеличения брой туристи ще бъдат около 1 милиард долара.

Евростат: За пет години у нас не е реализиран нито един морски круиз


„Пристанището ще има също два музея и зона за отдих от 14 000 квадратни метра, за да се провеждат мероприятия в областта на културата и изкуството“, се казва в изявление на компанията.

Отбелязва се още, че „бреговата линия с дължина 1,2 километра, която е затворена за обществото от 200 години, сега се подготвя да посрещне своите посетители“.
"Галатапорт“ се изгражда като круизно пристанище, което ще приема 1,5 милиона посетители от круизни кораби годишно. Пристанището ще съживи круизния туризъм, обслужвайки широка зона от Средиземно до Черно море", твърди компанията.

Зам.-президентът на „Doğuş Group“ Хюсню Ахан отбеляза, че проектът в момента е завършен на 70%, подчертавайки, че „Галатапорт“ ще възроди стария дух на Каракьой, който някога е бил търговски център на Истанбул.
 


"Галатапорт“ ще има голямо разнообразие от функции, служещо като център на гастрономия, туризъм, пазаруване, изкуства и култура. Това ще бъде съвсем нова зона за отдих за жителите на Истанбул и всички посетители, идващи в града", отбеляза Ахан. Първият круиз е планиран да акостира в „Галатапорт“ на 5 април 2020 г., каза Ахан, като отбеляза, че пристанището ще бъде отворено преди финалния мач на Шампионска лига на 30 май 2020 г. на олимпийския стадион "Ататюрк" в Истанбул.

Общо 64 круизни кораба са направили резервация за акостиране в „Галатапорт“ догодина, като 140 круизни кораба са с резервации за 2021 г. Счита се, че повечето круизни фирми използват Истанбул като основно пристанище.

Пристанището ще приюти около 500 круизни кораба със средно 4 000 пътници всеки, като вероятно ще достигне до 2 милиона души, включително персонал и екипаж на кораба, заяви по-рано министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. Пристанището ще приюти културни и арт центрове, круизен терминал от световна класа, хотели, различни брандове, кафенета, ресторанти и офис зони. Терминалът включва паспортен терминал, зони за настаняване и чакални, подходящи за голям брой пътници, заедно с пристанище, което ще функционира като хъб с капацитет за предоставяне на услуги за най-големите кораби в света.

Русия пуска първия в света плаващ ядрен реактор


В момента „Галатапорт“ осигурява 5 000 работни места в най-интензивния период на строителството.

След като бъде напълно функциониращ, проектът, приютяващ кафенета, ресторанти, офиси, магазини и хотел, се очаква да осигури работни места за 4 500 души. Новият терминал на пристанището е планиран да бъде под земята, за да могат жителите и посетителите на Истанбул да се насладят на отдих необезпокоявани по време на круизните операции.

Подземен паркинг също е сред плановете на проекта, целящи да решат проблема с паркирането в района.

Домакин на най-забележителните институции в съвременното изкуство в Турция - Истанбулския модерен музей и Музея за живопис и скулптура на Университета за изобразителни изкуства „Мимар Синан“ – „Галатапорт“ ще се превърне в новия център за изкуство и култура на Истанбул. Обществените и откритите пространства в пристанищната зона ще бъдат използвани и за открити изложби и инсталации.

 
БГНЕС