Очакваме официална информация от „Газпром“. Това заявиха за БТА от Министерството на енергетиката по повод информация в руския в.„Комерсант“, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.
 
Министър Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че това е напълно възможно да се случи и страната ни е готова за реализацията на подобен проект.

„Комерсант“: Маршрутът на „Турски поток“ ще минава през България

Петкова припомни, че са водени такива разговори, включително и на най-високо равнище. По думите й, за България е изключително важно да гарантира сигурността на доставките и да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Ние сме готови за реализацията на един такъв проект при стриктното спазване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Бойко Борисов и срещата му с президента Владимир Путин. Но трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром", каза тя.
 
"Неслучайно и вчера Министерският съвет одобри актуализация на енергийната стратегия - става въпрос за важни проекти, предстои да я внесем в Народното събрание", добави Петкова.

Няма официална информация за „Турски поток“ през България, съобщиха от Министерството на енергетиката
 
Енергийният министър изтъкна, че България работи изключително активно с Европейската комисия (ЕК) за реализацията на концепцията за газоразпределителен център - той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ.
 
Министър Петкова посочи, че се работи по изграждането на интерконекторите, както и по проекта за разширяване на газопреносната инфраструктура на страната.

Маршрутът на „Турски поток“ и коментарите в българския парламент
 
По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.
 
"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.