Конфискуват АТВ-та за влизане в националните паркове?
Конфискуват АТВ-та за влизане в националните паркове? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Конфискуват АТВ-та за влизане в националните паркове?
54106
Конфискуват АТВ-та за влизане в националните паркове?
  • Конфискуват АТВ-та за влизане в националните паркове?

От 1 октомври ще се плаща екотакса от 0,35 лв. за всички найлонови торбички, а не само за най-тънките, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Тя каза още, че е предложила законови изменения, с които да се конфискуват джиповете и АТВ-тата на нарушителите, които влизат с тях в защитените територии на страната. С други законови промени пък

всички по-големи търговски обекти ще бъдат задължени да рециклират отпадъците си. Това анонсира още министърът, на представяне на проучване на МБМД за екологичната култура на българина. Това са все теми, посочени от участниците в проучването, каза още екоминистърът.

87 на сто от българите подкрепят идеята всички торбички да се плащат, каза още министър Караджова, позовавайки се на резултатите от националното представително проучване. „Поради тази причина продължаваме миналогодишната мярка, когато въведохме допълнителна екотакса за ползване на найлонови торбички. Сега въвеждаме такава за всички найлонови торбички. От 1 октомври тази година 35 стотинки, от 2013-а - 45 стотинки, и от 2014-а - 55 стотинки. Целта е не да събираме пари от хората, а те да се откажат от вредния навик да пазаруват по този неекологичен начин", каза Караджова.

Категорично е забранено влизането на моторни превозни средства и на така модерните АТВ-та в Националните паркове „Рила", „Пирин" и „Централен Балкан". Глобите на нарушителите обаче се обжалват и проточват във времето, затова трябват и по-рестриктивни мерки, смята министърът. „Това се разрешава за достъп до хижи, противопожарни нужди или някои специални случаи. Това е мярката, която ще има абсолютен ефект - конфискация на МПС-та и АТВ-та, които непозволено навлизат в защитени територии", каза Караджова.

80 на сто от анкетираните признават, че не събират разделно отпадъците, а 90 на сто казват, че са склонни да го правят. Затова се мисли и в посока големите търговци да са длъжни да рециклират отпадъците си, каза още Караджова и допълни, че Столичната община и Силистра ще въведат и системи за оползотворяване на биоразградимите отпадъци.

През 2011 г. са оползотворени 340 хиляди тона отпадъци, от които 160 хиляди тона са от опаковки, допълни министърът. В голяма степен хората подкрепят идеята екологията да влезе в училищното образование, което е повод да се инициира широка обществена дискусия по темата, обясни още Караджова. Обмисля се още в бъдеще да се заложи изискване всички ремонти на пътища, които се правят да включват и изграждане на велоалеи, там, където е възможно. Това анонсира още министър Караджова. До края на годината пък ще бъде изградена система, чрез която общините ще получават постоянна онлайн информация за запрашаването на въздуха.

ПУДООС ще плати и за поставяне на специални монитори, на които и жителите на дадена община да могат постоянно да следят нормите, анонсира още министърът. Замърсеният въздух е посочен като най-сериозен проблем от участниците в проучването. След него се нареждат нерегламентираните сметища, лошото качество на водата, непочистените улици и други. По този повод министър Караджова отчете, че са съставени 180 акта и наказателни постановления за общините, в които има такива сметища. За пореден път министърът призова общините да мият по-често улиците през лятото.