Изравнителните сметки за парно може да закъснеят
Изравнителните сметки за парно може да закъснеят / ThinkStock/Getty Images
Изравнителните сметки за парно може да закъснеят заради промени в наредба
80421
Изравнителните сметки за парно може да закъснеят заради промени в наредба
  • Изравнителните сметки за парно може да закъснеят заради промени в наредба

Изравнителните сметки за парно може да закъснеят заради промени в наредбата за топлоснабдяване, публикувани тази седмица в Държавен вестник, заяви управителят на една от фирмите за топлинно счетоводство Милена Стоянова.

Наредбата се отнася за изминалия отоплителен сезон 2014-2015 и предвижда различен метод на изчисление на изравнителните сметки и заради наближаващите срокове от Асоциацията на топлофикациите ще поискат от министерството да се отложи влизането й в сила за следващия отоплителен сезон.

Стоянова оповести предварителни данни за 4800 сгради в София, които показват разликата между фактурираната енергия през годината и тази, която е отчетена. 1257 сгради или 26 на сто ще трябва да доплатят според изравнителната сметка. При 30 на сто или 1559 сгради абонатите ще бъдат със сметка, която е близка до нулата или ще имат да доплащат до 10 лева. При 2028 или 42 на сто от сградите хората ще имат до получават суми заради по-малко използвана енергия от фактурираната.

При сградите с месечно отчитане не би трябвало да има изненади като изравнението е близко до нулата. Между 250 и 500 лева имат да доплащат 435 сгради, над 500 лева - 203 сгради, между 200 и 250 лева ще доплащат 95 сгради, а между 100 и 200 лева 236 сгради. Сроковете за предаване на сметките за София са: 5 юли е срокът, в който сметките трябва да се предадат в хартиен вариант на клиентите, които пък имат едномесечен срок за рекламация. Към 5 август пък данните се предават на топлофикацията, която ги фактурира. До 5 октомври хората, които не са осигурили достъп до жилищата, имат срок, в който да поискат допълнителен отчет.

А по повод сроковете стана ясно, че преди два дни е публикувана в Държавен вестник наредбата за топлоснабдяване с промени, които се отнасят до вече изминалия отоплителен период. Промените са за клиентите без индивидуален или имат повреден или стар водомер, индивидуален водомер, но без пломба и неосигурили достъп до имота. По думите на Стоянова те биха могли да получат сметка от около 10-11 кубика на човек на месец за топла вода, което е доста непремерено.

От Асоциацията ще искат отлагане, защото голяма част вече са готови и не са отразили промените, а в кратък срок предстоят следващите.