Идва ли краят на найлоновите торбички?
Идва ли краят на найлоновите торбички? / MorgueFile.com
Идва ли краят на найлоновите торбички?
69544
Идва ли краят на найлоновите торбички?
  • Идва ли краят на найлоновите торбички?

Най-опасните пластмаси и найлонови торбички да бъдат забранени от 2020 година. За това настояват евродепутати, като посочват, че това е една от рамките на стратегията на ЕС за намаляване на пластмасовите отпадъци в околната среда. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че този въпрос предстои да бъде разглеждан по време на гръцкото председателство, когато и България ще излезе със свое становище. Браншовите организации, обаче се опасяват, че ако забраната влезе в сила, те ще претърпят големи финансови затруднения, каквито вече са регистрирани от въвеждането на таксата за потребители.

След като през есента на 2012 година у нас бе въведена потребителска такса от 35 стотинки за полиетиленови торби, без значение от техния размер, сега евродепутати настояват от 2020 година да бъдат премахнати всички вредни пластмаси и найлонови изделия, за да се намали замърсяването на околната среда. Ресорният министър Искра Михайлова заяви, че на последния съвет в Брюксел се е коментирала темата и по време на председателството на ЕС в Гърция се очаква да се вземе официално решение дали ще бъде приета забраната за използване на найлоновите торбички. По думите й въпреки въвеждането на потребителска такса у нас все още масово се използват торбичките, тип потник, като допълни, че по-голямата част от тях отговарят на изискванията за грамаж.

Една част от найлоновите торбички отговарят на изискванията за грамаж, въпреки че са с дръжки. На последния съвет на министрите в Брюксел коментирахме отново проблема с найлоновите изделия. Разбрахме се за това, че всяка една страна ще направи анализ до какво ниво на ограничение е достигнала, тъй като очакваме по време на гръцкото председателство този въпрос да бъде разгледан, така че на нас ни предстои да направим анализ и да видим какви стъпки можем да направим нататък", обясни Искра Михайлова.

Въпреки че през 2012 година производители на полиетиленови изделия протестираха срещу въвеждането на задължителна потребителска такса, министър Михайлова изрази надежда, че ако забраната бъде приета, МОСВ и браншовите организации ще постигнат консенсус:

Браншовите организации, които се занимават с пластмаси, защитават интереса си, което е напълно нормално, но мисля, че ще достигнем до разбирателство".

От бранша изразяват своето недоволство от евентуално отстраняване на найлоновите торбички от пазара, но според председателя на управителния съвет на Браншовата асоциация „Полимери" Цветанка Тодорова въвеждането на потребителската такса е донесло едни от най-сериозните финансови проблеми на производителите.

Не сме изненадани от това предложение, ние отдавна като асоциация сме представили нашата позиция, която е точно в тази насока - причината не е в самите пластмаси или това че те са вредни, а в хората, които ги употребяват по безотговорен начин. Проблемът е, че след въвеждането на таксата беше насърчен сивият сектор. За съжаление нито тази наредба, нито друг нормативен акт предвиждат ефективен контрол върху спазването на правилата за деклариране на таксата и за внасяне на дължимите стойности, тъй като не се следят размерите на предлаганите торбички или наличието на задължителните надписи и обозначения, ако има такива, което е основният проблем пред фирмите, които работят на светло", смята Цветанка Тодорова.

Част от потребителите предпочитат да използват торби от плат, вместо да купуват тези от найлон.

Не искам да си ги купувам, защото се заплащат вече торбичките" и „Аз си ги използвам и сега си имам поне 15 платнени торби" са сред мненията на потребителите.

Други пък са на мнение, че традиционните торбички улесняват пазаруването: „Някои продукти като чесън или лук, както и ягоди, не може да си ги пуснеш в чантата".

Ако все пак ограничението в използване на найлонови изделия и пластмаси бъде прието, ЕС може да спести 72 млрд. евро годишно, като по този начин ще се увеличи годишният оборот на европейските дружества за управление и рециклиране на отпадъци с 42 млрд. евро, както и да се създадат нови 400 000 работни места.