Георгиева: Добре е Българската банка за развитие да се включи в плана „Юнкер
Георгиева: Добре е Българската банка за развитие да се включи в плана „Юнкер / снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева смята, че е добре Българската банка за развитие да се включи в плана "Юнкер".

С плана "Юнкер" очакваме в следващите три години в икономиката да се влее изключително голям финансов ресурс - 315 милиарда евро. Това са пари, които идват предимно от частния сектор - от застрахователни компании, пенсионни фондове, банки, частни инвеститори, пари, които в момента "спят", заяви Кристалина Георгиева пред журналисти в добричкото село Стожер.

По думите й след дългата криза страхът на инвеститора все още е голям. Ние искаме да дадем комфорт на инвеститорите, за да могат парите да потекат към реалната икономика, каза еврокомисарят. Тя е разговаряла с българското правителство, с премиера, с министъра на финансите, които и в момента работят по това дали Българската банка за развитие да се включи в плана "Юнкер". Според мен е добре да го направи, заяви Георгиева.

Зам.-председателят на ЕК коментира, че вече има страни-членки, които са заявили желание да съфинансират с плана "Юнкер". Съфинансирането е предимство при разпределението на проектите-кандидати, които са на "опашката", каза еврокомисарят.

Георгиева добави, че планът "Юнкер" е в процес на окончателна доработка на законодателството, за да може да влезе в действие от 1 юли. Вече имаме работна група на Европейската инвестиционна банка и Комисията, която преглежда проекти, предложени от страните членки, включително и от България, и "опашката" много бързо се увеличи, поясни Кристалина Георгиева.

По думите й все още само четири проекта са условно одобрени, за да могат да заработят в момента, в който планът влезе в действие. Между тях все още няма български проект, но аз съм сигурна, че ще има, каза Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят посети новоизграденото регионално депо за битови отпадъци край добричкото село Стожер.