Фич понижи перспективата на оценката си за България
Фич понижи перспективата на оценката си за България / БГНЕС, архив

Рейтинговата агенция Фич (Fitch Ratings) понижи  перспективата на кредитния рейтинг на България, Чехия, Латвия и Литва от "положителна" на "стабилна", предаде агенция Блумбърг.
   
Причина за решението на Фич са "влошените перспективи за икономическия растеж на фона на дълговата криза", се посочва в комюникето на рейтинговата агенция.
    
"Силните икономически и финансови връзки означават, че страните в Централна и Източна Европа са засегнати неблагоприятно от понижените прогнози за бъдещия икономически растеж и повишеното финансово напрежение в еврозоната", посочва Ед Паркър от лондонския офис на Фич.
    
Възстановяването на Източна Европа, което дойде основно от износа след най-тежкия спад от края на комунистическата епоха, е застрашено от вероятността от нова рецесия в САЩ и от дълговата криза в Европа (еврозоната - бел. ред.). Регионът зависи от износа за страни от еврозоната и близо три четвърти от банките в него са чуждестранна собственост и то основно на европейски групи, посочва БТА.
    
Икономическият растеж в 12-те бивши комунистически страни, които вече са част от 27-те в ЕС, достигна 3 процента тази година, според доклада на Световната банка, който бе публикуван на 16 ноември.
    
Фич потвърди рейтинг от BBB- за България и Латвия, който е най-ниския в скалата на агенция. За Литва той е BBB или с една степен над оценката за България и Латвия, а за Чехия - A+,  петата най-висока инвестиционна степен.
    
Устойчивият растеж и допълнителното фискално затягане са положителни за кредитната перспектива на България, обяви вчера агенция Мудис (Moody's). "Въпреки отслабването на бюджетната позиция през 2009 година по време на глобалната и вътрешната рецесия, българското правителство отново прибегна до строга фискална политика, предполагаща значително подобряване на кредитоспособността, което през юли 2011 година доведе до единственото повишаване на суверенен рейтинг в Европейския съюз след световната криза, започнала през 2007 година", написаха в седмичната прогноза за кредитните перспективи на Мудис анализаторите Кристин Линдоу и Ренцо Мерино. "Трайният положителен растеж, както и мерките за фискална консолидация ще помогнат на България да остане една от много малкото страни в Европа с нисък дълг", според анализаторите от Мудис.
   
През юли Мудис повиши рейтинга на България до "Ваа2”, припомня Блумбърг.