Фич: Краят на европейската криза е далеч
Фич: Краят на европейската криза е далеч / снимка: БГНЕС

Европейската криза е далеч от завършване, въпреки че се наблюдава определен напредък за нейното преодоляване, смятат експертите от рейтиговата агенция "Фич".

"Неотдавна европейските политици описаха как смятат да укрепят съюза и да избегнат разкола на еврозоната. Това поддържа нашето мнение, че валутният съюз ще продължи да съществува", се казва в анализа на "Фич".

Въпреки това политическите рискове, а също така рисковете, свързани с реализирането на достигнатите споразумения, остават високи, отбелязват анализаторите.

"През май бяха посочени шест сфери, където трябва да бъдат предприети мерки, за да се отслабят съмненията в жизнеспособността на еврозоната. Това са финансирането на държавите от ЕЦБ, банковият надзор в еврозоната, надеждната финансова защита, структурната икономическа реформа, бюджетната интеграция, а също така политическите и институционални реформи. Напредък е постигнат в първите четири сфери", се посочва в документа.

На 6 септември ЕЦБ одобри новата програма за изкупуване на облигации на страните от еврозоната в неограничен обем. Отстранявайки по този начин рисковете пред еврото, а също така страховете на инвеститорите, тази стъпка на ЕЦБ има за цел да предотврати криза на ликвидността в региона.

"Предложението на ЕК за създаването на единен надзорен орган в банковия сектор на еврозоната трябва да отстрани проблема, когато слабият банков сектор оказва влияние върху кредитоспособността на държавата", отбелязват експертите на "Фич".

Те оценяват като положително решението на германския Конституционен съд да ратифицира споразумението на създаване на Европейски механизъм за стабилност (ESM), отбелязва БГНЕС.

Приоритет за периферните страни от еврозоната остава провеждането на структурните реформи, които ще подобрят потенциала им за икономически растеж, смятат анализаторите от "Фич".