Европроцедура премахва облекчението за млади семейства с ипотека
Европроцедура премахва облекчението за млади семейства с ипотека / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Европроцедура премахва облекчението за млади семейства с ипотека
66659
Европроцедура премахва облекчението за млади семейства с ипотека
  • Европроцедура премахва облекчението за млади семейства с ипотека

Облекчението за младите семейства с ипотека трябва да отпадне задължително заради европейска процедура, а за въвеждането на семейното подоходно облагане няма време. Така финансовият министър Петър Чобанов обясни защо от догодина ще се окажем в ситуация, в която няма да има никакви облекчения за младите семейства при плащането на данък върху доходите на физическите лица.

Въпреки че в началото на седмицата се появи информация, потвърдена от финансовото министерство, че се работи по въвеждането на семейно подоходно облагане за семействата с деца, в проектозакона текстове за него нямаше. Пред Дарик председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова припомни, че ангажиментът за семейното подоходно облагане е въвеждането му до края на мандата, но за отпадането на другото облекчение за младите семейства препрати за отговори към ресорния министър.

Въпреки че едни от първите решения на правителството бе за подпомагане на младите семейства с деца, а именно увеличаването на детските и на еднократните помощи за първокласник, от догодина - тази група ще се окаже без възможност за данъчни преференции.

От една страна отпада облекчението за семейства до 35 години с ипотечен кредит от подоходния данък, а от друга - заявеното намерение за въвеждането на семейното подоходно облагане се отлага. „В предизборната програма на БСП пише: въвеждане на семейното подоходно облагане през втората половина на мандата", каза Нинова. В момента то не се предлага за бюджет 2014, допълни тя. Въпросът за премахването на облекчението за млади семейства с ипотека Нинова препрати към финансовия министър, който е взел това решение.

Оказа се, че страната ни е длъжна да премахне облекчението. Финансовият министър каза, че мярката отпада и че тя не е била много широко използвана. Чобанов изтъкна, че ограничение като това облекчението да не се ползва от чужденци не би трябвало да съществува в членка на Евросъюза. Освен това мярката е била и обект на сигнали до Комисията за защита от дискриминация поради въвеждането на възрастов критерий.

За въвеждането на семейното подоходно облагане обаче няма нито пари, нито време, допълни Петър Чобанов. „По-добре е първо да рестартираме данъчната система, да започнем да събираме приходи, да видим нейните възможности и оттам нататък вече при бюджета за следващата година да мислим за подобен модел. Като цяло към момента в тази ситуация, в която не можем да се похвалим с кой знае колко висока събирамеост и която изисква мерките, които предприемаме - част от тях ще влязат през 2014 година, да заработят и да видим техния ефект, предпочитаме да сме по-предпазливи", каза финансовият министър.

Така ангажиментът за въвеждането на семейното подоходно облагане остава за втората половина от мандата.