/ / iStock/Getty Images
Научните изследвания в Черно море трябва да бъдат задълбочени и засилени, каза пред БТА председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш" д-р Йордан Господинов след заседание на Консултативния съвет за Черно море.

В срещата участваха представители на държавни институции и на Европейската комисия. В Европа действат осем Консултативни съвета, като този за Черно море е базиран във Варна.

Учените трябва да направят точни изследвания какви са запасите от различните видове риба в морето, както и от миди и рапани, посочи Господинов. Той уточни, че членове на "БГ Фиш" са готови да дадат възможност на експертите да се качват на борда на корабите, за да събират нужните им данни. Учените трябва да имат възможност да правят изследвания, когато времето е най-подходящо, а не когато им бъдат отпуснати пари, е позицията на Господинов.

Той допълни, че има държави, които искат да бъдат наложени квоти и за улова на рапан, но становището на Консултативния съвет е отрицателно. Аргументът е, че този вид охлюв е пришелец в Черно море и, макар че вече има стопанско значение, нанася поражения върху местните видове, особено върху мидите.
БТА