До две години затварят сметището в Цалапица
До две години затварят сметището в Цалапица / сниимка: DarikNews.bg, Виктор Кадири

Депото в Цалапица няма да се надгражда, капацитетът му няма да бъде увеличен и ще работи  максимум година и половина-две. Това заяви в Пловдив министърът на околната среда и водите Нона Караджорва след дискусията, с 15-те  кметове от региона за депонирането на  битовите отпадъци и създаването на сдружения между общините от пловдивска област. По думите й, това депо не е от най-модерните съоръжения, и освен това едната му стена е в брега на река Марица, имаме оплаквания от жителите на съседни села и от няколко квартали на Пловдив за екологични проблеми, обясни министър Караджова. До изчерпване на капацитета на сметището в Цалапица ще продължат да депонират отпадъците си общините Марица, Родопи, Перущица, Стамболийски, Кричим, Съединение и част от отпадъците на община Пловдив, които екозаводът не може да приеме заради проблема с реализацията на крайните продукти, обясни министърът на околната среда и водите.

Община Калояново е потвърдила, че ще извозва отпадъците си в регионалното депо  на Карлово, каза още Нона Караджова.  Няма да се увеличава и капацитетът на завода в Шишманци. Изготвените анализи показват, че капацитетът му от 125 хиляди тона годишно е напълно достатъчен да поеме отпадъците на общините  Пловдив, Брезово, Раковски, Марица, Родопи, Стамболийски и Съединение, обясни министърът на околната среда  и водите. Сериозен проблем е липсата на договори за реализиране на остатъчния материал от преработката на боклука, който се складира и залежава в предприятието, подчерта министър Караджова.

Общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки ще депонират отпадъците си  на старото депо до изграждането на новото регионално сметище на територията на Асеновград. Това е другото становище на МОСВ, което подкрепиха днес представителите на общините в региона. Министър Караджова обясни, че към тези пет общини ще се присъединят още две - Перущица и Кричим. Новото депо в Асеновград ще струва около 5 милиона лева. Първият етап от изграждането му, който ще започне в началото на новата година, ще се финансира от държавния бюджет. Ние ще направим това предложение и вярваме, че ще бъде прието, тъй като решава проблемите на един голям регион, подчерта министър Караджова. Според нея е важно освен изграждането на депото, да се обърне внимание и на системите за предварително третиране, както и вида на инсталациите.