Чобанов: Отговорната за КТБ е на Банков надзор
Чобанов: Отговорната за КТБ е на Банков надзор / снимка: БГНЕС, архив

Като цяло основните изводи в доклада на временната комисия за Корпоративна търговска банка са, че все пак отговорната институция е управление "Банков надзор" на Българската народна банка /БНБ/. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът от ДПС Петър Чобанов, който беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

Коментарът му беше по повод излезлия доклад на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ в периода 2009 - 2014 г.

КТБ функционирала като пирамида

По думите на Чобанов управление "Банков надзор" не си е свършило работата от гледна точка недопускане на функционирането на КТБ по модел на финансова пирамида и то за дълъг период. Той заяви, че в доклада на комисията са посочени компаниите, които са получавали необезпечени кредити, които са увредили състоянието на банката. По думите му в доклада е записано, че банката е била в несъстоятелност към 20 юни 2014 г. Петър Чобанов заяви, че като министър на финансите през 2014 г. не е бил информиран, че фалитът на банката е бил с тази дата. Докладът категорично опровергава тезите, че с ликвидна подкрепа може да се помогне на тази банка, напротив - не може, с ликвидна подкрепа не се помага на фалирала банка, заяви Чобанов. По думите му необезпечените кредити са били за над 4 млрд. лв.

Според него трябва да се обърне внимание на проблемите, които са позволили банката да функционира като пирамида. Според него трябва да се внимава с процента на необслужваните кредити, да се следи внимателно и нивото на лихвените проценти.

Председателят на Асоциацията на банките: Цялата истина за КТБ няма да излезе

В доклада са предложени и законодателни промени, свързани с работата на ДАНС за повече правомощия при боравенето с първична информация и възможностите за предотвратяване на случаи като този с КТБ. Според Чобанов предложенията трябва да се прецизират внимателно и да са съобразят с европейските практики.

Източник: БТА