КТБ функционирала като пирамида
КТБ функционирала като пирамида / снимка: БГНЕС, архив

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и източването на 4 милиарда лева от нея. Това е записано в доклада на парламентарната комисия, която проверяваше причините за скандалния банкрут, съобщава Нова телевизия.

Депутатите пренесоха на хартия отколешните си твърдения, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат. От доклада излиза, че основното му занимание като ръководител на банката е било да финансира сам себе си.

Огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, а и със самия Василев. Много от тях - създадени броени месеци, преди да получат кредити за милиони. Често одобрението се давало буквално в деня на искането.

След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му, а за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви. С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида.

И така на фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв.

Василев, обаче не действал сам. Помагали са му на високо ниво. Другите виновници, според доклада, са ДАНС, КФН и БНБ.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ. Ще се пишат и законови промени с тази цел.

Източник: Novanews.bg