България се жали на ЕК за гръцкия превантивен данък от 26%
България се жали на ЕК за гръцкия превантивен данък от 26% / снимка: БГНЕС

Държавата сезира ЕК за въведения от Гърция 26 процента данък за сделки и транзакции с източник България, съобщи правителственията пресслужба. Това стана с решение на кабинета за подаване на жалба. С това решение се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба до Европейската комисия.

Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Тя приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно. България може също да сезира Съда на Европейския съюз.

Гръцкият 26% данък заплашва с фалит родни фирми

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на страната ни, че въвеждането на данъчно облагане с 26 на сто данък при източника на всички сделки и транзакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Горанов очаква ЕК да предяви претенции към Гърция за превантивния данък

Вчера пред бюджетната комисия на Народното събрание зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев изчисли, че ударът за българския бизнес от замисления от Атина данък би бил в размер на 1.5 млрд. лв. На заседанието на комисията стана ясно, че страната ни ще търси решение на проблема по дипломатически път. Депутатът от опозицията Румен Гечев изрази мнение, че София не трябва да има прекалено големи надежди за подкрепа от Еврокомисията, тъй като политиката на Брюксел е за изравняване на данъците.