Борисов: Като чуя „Цанков камък и ме заболява сърцето
Борисов: Като чуя „Цанков камък и ме заболява сърцето / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов е признал пред министрите от кабинета си, че като чуе за хидровъзела „Цанков камък" и го заболява сърцето. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Повод за разговора между Борисов и министрите става шестта точка от дневния ред на заседанието, която касае приемане на решение за учредяване на безвъзмездно безсрочно право на строеж върху имоти – публична държавна собственост в полза на НЕК, за да се изгради електропровод за захранване осветлението и вентилацията на тунела по новия път „Михалково-Девин". Без него не може да бъде въведен в експлоатация „Цанков камък", става ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев.

Премиерът на няколко пъти се възмущава как в тунела няма осветление и вентилация и пита какво мисли по въпроса „титана в строителството" - зам.-министъра на регионалното развитие в кабинета „Станишев" и настоящ депутат от БСП Димчо Михалевски. Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че вентилация и осветление в тунела има, но няма необходимите документи, както и че проектът не е бил съгласуван с АПИ, а строител е НЕК. По думите й проектът е сгрешен - трасето, което е избрано, е най-сложното трасе в най-тежкия участък, имало е други алтернативи и „неслучайно до ден днешен падат скатове и скали", защото той по думите й просто не е бил изчислен правилно и не е укрепен скатът.

Премиерът разбира ситуация и признава, че все едно му „се къса живо месо", защото 3,5 млн. лв. отивали пак там. Той съветва регионалния министър да покани Димчо Михалевски и да отидат да видят какво е строил като зам.-министър.

„Вижте, те със своята наглост и арогантност... Просто трябва да ги водите на място. Публично, кани го там, кани го сега да дойде и да види. Нали казват, че могат да управляват, че искат да управляват пак. Искат да управляват незаконно ли?! Обърни се към него – господин Михалевски, каня Ви в удобно за Вас време, защото ти си джентълмен, когато кажете да отидем да видим какво сте строили, как си строил ти, за да мога да се поуча от теб, титанът на строителството, искам да се поуча. Ела да отидем да ми кажеше как се строи, примерно, защото ми трябва бързо да строя един тунел сега под Шипка и да ми дадеш акъл как мога да го построя без разрешения, без еди какво си, просто как го правите вие, как успявате, хора, и за толкова много пари?! Кажи – и аз искам за 200-300 милиона да направя един път километър и половина-два, примерно нещо такова. Обърни се публично към него", обяснява Борисов на Павлова.

След репликата на регионалния министър, че строителят е НЕК, Борисов предлага да се покани бившият енергиен министър Румен Овчаров и дори дава идея за това как да бъде отправена поканата: „Кажи – моля Ви, имам нужда, аз съм младо момиче, сега се уча на строителство, как правите тунел без разрешения, на мен не ми дават, този Борисов е лош, не ми дава така да строя, а искам да отида и да му кажа – виж как са строили предишните без разрешения, без нищо, без документи. Вярно, после някой ходи да го поправя, но тогава няма да сме ние на власт".

От своя страна Лиляна Павлова казва, че парите, с които е направен този път, настоящите управляващи са направили магистрала.

Борисов предлага да се покани и бившият финансов министър Пламен Орешарски, за да бъде попитан откъде е извадил парите. Премиерът напомня, че Националната електрическа компания има 1 млрд. лева задължения.

Ако не беше 1 милиард по „Цанков камък" и 1,5 милиарда по „Белене" НЕК щеше да има 1 милиард лева в банковите сметки депозити, смята икономическият министър Делян Добрев.

Повод за сравнение с предходното управление дават и изнесените от финансовия министър Симеон Дянков данни, че към края на септември фискалният резерв възлиза на 7,2 млрд. лв. Премиерът изразява задоволство от данните и от думите му става ясно, че преди време, когато резервът бе на санитарния минимум, това се дължало на факта, че парите са ползвани за финансиране на проекти по оперативните програми на ЕС, а след това са били върнати, след като средствата са отпуснати от Брюксел. По думите на премиера предишните управляващи са оставали пари в резерва, но и дългове. Той благодари на министерствата, работещи по европейските оперативни програми.