БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор
БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор, съобщиха от пресцентъра на централната банка. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година.

Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г.

Банките добавиха 99 млн. към печалбата си само за месец

Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление "Банков надзор" и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка. Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание, пише в съобщението.

Ръководителят на „Банков надзор” в БНБ подаде оставка

Анализът и оценките показват, че степента на съответствие на нашите надзорни практики с Базелските принципи е незадоволителна. От общо 29-те критерия по 9 е кон- статирано съответствие, по 12 - съответствие в голяма степен, и по 8 - несъответствие в голяма степен.

Очакват сливания на банки у нас

Анализът откроява шест проблемни сфери: неадекватен управленски модел за упражняване на надзорните функции на БНБ; слабости във вътрешната организация на управление "Банков надзор"; непълноти в нормативните актове, вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи банковия надзор; липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки; недобра информационно технологична и комуникационна осигуреност на надзорната дейност и недостатъчна координация и обмен на информация с други институции с отношение към надзорната дейност, пише в плана на БНБ.