24 ВиК дружества искат поскъпване на водата
24 ВиК дружества искат поскъпване на водата / снимка: sxc.hu
24 ВиК дружества искат поскъпване на водата
22897
24 ВиК дружества искат поскъпване на водата
  • 24 ВиК дружества искат поскъпване на водата

24 ВиК дружества са поискали поскъпване на водата в различни региони от страната, сред тях не попадат София, Варна и Пловдив, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Предоставените данни от дружествата предстои да бъдат анализирани и проверени от експерти, преди да бъде взето окончателно решение, уточни председателят на регулатора Ангел Семерджиев. Всички електроразпределителни дружества се подготвят за зимния сезон. Доколко са готови обаче, ще стане ясно след първия сняг, коментираха още от регулатора.

Не всички ВиК дружества са поискали поскъпване на водата, уточни Ангел Семерджиев. В страната те са малко повече от 60, като 24 от тях искат по-високи цени. „Има група от дружества, чиито основания са цената на енергията например, която влиза като разход, други са свързани с покриване на разходите за обслужване на заеми, които са получили", обясни председателят на ДКЕВР.

Държавният регулатор не е разглеждал подобно искане от „Софийска вода", тъй като на първо време компанията трябва да докаже инвестиция от 52 млн. евро до края на годината, обясни Люцкан Далакчиев. „Чак тогава ДКЕВР след проверяване и анализиране на данните и проверки на място съвместно с концесионния отдел на Столична община ще пристъпи към евентуално удовлетворяване на тяхното желание така както и подписан меморандумът между българското правителство и Европейската комисия", обясни още Долокчиев. Той припомни, че дружеството има безвъзмезден заем от 159 млн. евро.

От следващата година се предвижда да бъде направена връзка между качеството на снабдяване с електроенергия и плащаната цена от битовите потребители, съобщи още Ангел Семерджиев. В момента се работи по уеднаквяване на подходите при изчисляването на тези коефициенти и за трите електроразпределителни дружества. Идеята е при получаване на по-нискокачествена услуга да се плаща по-ниска цена - допълни още Семерджиев.