Случайно разсекретиха най-новия проект за руска подводница
Случайно разсекретиха най-новия проект за руска подводница / снимка: БГНЕС
Градските власти на град Саров, Нижегородска област, случайно разсекретиха най-новия проект за руска подводница, публикувайки на своя сайт отчет за срещата с нейния командир. Безпрецедентната секретност около тази подводница засилва подозренията, че става въпрос за уникален експеримент на руски военни и учени.

На 6 септември на официалния сайт на град Саров (www.adm.sarov.ru) се появи съобщение за визитата в града на командира на подводницата “Саров” капитан първи ранг Сергей Крошкин. Отбелязва се, че “Саров” засега се намира в северодвинския завод, но “главнокомандващият ВМФ е поставил задача да се приключи работата до края на годината”. Съобщен е номерът на проекта на подводницата – 20120 – и са приведени нейните тактико-технически характеристики.

Според статията на градския сайт новата подводница прилича на дизеловите проекти 877 “Палтус”, но има по-голяма водоизместимост. (3950 тона вместо 3050). На 11 септември, новината изведнъж изчезна от сайта, а говорителят на военноморския флот на Русия Александър Смирнов заяви, че “нищо не му е известно” за проекта 20120. В района на града има два корабостроителни завода – “Звездочка” и “Северно машиностроително предприятие”. В първия се оказва, че подводници не се произвеждат, а от втория отказват да отговарят на каквито и да било въпроси, свързани с новата подводница.

Местните жители обаче били сериозно учудени от суперсекретността на проекта, тъй като в последните години всяка поръчка на корабостроителните заводи била широко оповестявана, при това с шумни мероприятия. В интернет обаче плановете на експерименталната руска подводница предизвикаха бурни коментари. В един от форумите се появи версия, че суперсекретният проект 20120 е бил предназначен за изпитание на уникална технология на монтирането на атомен реактор в подводницата като спомагателна енергетична установка.

Анонимният специалист припомня, че в СССР са се провеждали подобни експерименти през 1985 г. и целта била да се осигури по-дълъг срок на плаване под вода. Директорът на друг корабостроителен завод Александър Цепилов обаче си спомня, че миналата година във въпросното “Северно машиностроително предприятие” е изпратен корпусът на недостроената експериментална подводница “Сарган”, започната още в края на 80-те години. Военни експерти сочат, че няколко държави работят по модернизацията на дизеловите подводници с цел да получат евтина подводница, но пък също така автономна, както и скъпите атомни.

Най-напред в изследванията е Германия, където от 2000 г. се строят подводници с анаеробни двигатели – тоест такива, които нямат нужда от атмосферен въздух, за да работят. Този тип подводници могат да се потапя за цели 20 денонощия без изплуване на повърхността, за разлика от нормалните 4-5 денонощия. Друга версия за ненадейното разсекретяване пък предполага, че на тази суперсекретна подводница ще се провеждат изпитания на най-новия руски ядрен реактор. За първи път информация за него се прокрадна пред февруари т.г. и източникът отново е от същия нижегородски район.

Така чиновниците от градската управа на Саров, или може би по-точно някое не съвсем осведомено пресаташе, са свършили чудесна безплатна работа в полза не само на американското, но и на всички други разузнавания по света, които с интерес следят новите руски оръжия.