Янаки Стоилов за Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България
Янаки Стоилов за Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България / Sofia photo agency

„Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина. Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари“. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента.

„Самото становище на ЕК е, че тя оценява по-скоро политиката, а не правителствата. Това, което трябва да отбележим, специално за сегашния период е, че за последната половин година, са прекратени преките атаки срещу съдебната власт от страна на изпълнителната”, допълни той. Според него това съответства и от заявеното от правителството при неговия отчет за половин година управление, че в България до голяма степен е преодолян страхът и има разделение между икономическата власт и дейността на институциите съответно между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

„В България вече е създадена, за всички изминали години, необходимата законодателна рамка. Но тя не се използва в достатъчна степен и поради тази причина най-общата оценка е, че напредъкът е недостатъчен и неустойчив. Това, че България трябва да прояви много по-категорична политическа воля, лидерство и освен стратегия, да бъдат предприети конкретни стъпки, които показват изпълнението на изразените препоръки”, поясни Стоилов.

Зам.-председателят на ПГ на КБ е категоричен, че и сега България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главния прокурор предприема някой полезни управленски мерки. „Също така се отбелязва полезността на инспекторатите към отделните органи на изпълнителната власт, които могат в още по-голяма степен да допринесат за констатиране и предотвратяване на злоупотреби и корупция”, обясни той.

По неговите думи проблемните зони остават тези, които и преди са отбелязвани -  все още недостатъчно ефективните резултати на съдебната власт, нивата на корупция и липсата на резултати в противодействие на корупцията по високите етажи и др.

Критични са оценките за БОРКОР и Комисията за защита от конфликт на интереси

„Недвусмислено критични са оценките по отношение на дейността на широко рекламираната служба БОРКОР, Комисията за защита на конфликт на интереси се е дискредитирала във връзка с подозренията за политическо влияние. И специализираният съд, и прокуратурата, все още не са показали убедителни резултати в разследването на важни дела”, каза Стоилов.

Според него е правилно изразеното очакване, че докладът ще бъде възприет много сериозно от българските институции и в следващия период те трябва да покажат ясна воля и конкретни резултати. „От нашата страна можем да изразим препоръка към този механизъм, че той трябва да бъде по-ясно фокусиран върху определени цели, чието постигане е измеримо, т.е. със стандартизирани показатели, за да може това да не се превръща в рутинна процедура, която се развива вече дълги години, а за да могат наистина да бъдат оценявани всички действия”, категоричен е той.

По неговите думи механизмите за контрол върху България, които се развиват и по линия на ЕК, и на Парламентарната асамблея на съвета на Европа, могат взаимно да се допълват. „И в това отношение ние очакваме правителството да създаде стройна организация, която да координира отделните мерки, защото се признават действията на едни или други институции, но все още координацията се оценява като недостатъчна, за да могат тези частични резултати да дадат осезаемо отражение върху цялостната ситуация”, заключи Янаки Стоилов.

Информацията е от пресцентъра на БСП.