Среща Монтана
Среща Монтана / Дарик Враца
Николай Нанков
100749
Николай Нанков
  • Николай Нанков
„Процесът за изграждане на тунел на прохода Петрохан е необратим”, заяви зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Монтана. Този следобед той пристигна в града, за да участва в гражданска дискусия „Европа в моя дом” на тема регионално развитие.

При най-добра организация, преминаването на всички процедури и срокове тунелът може да бъде реализиран след 8 - 9 години, уточни Нанков. Заместник- министърът съобщи, че до месец и половина ще бъде избран изпълнител на пред проектното геоложко проучване. От него тръгва всеки един проект.
Проходът се намира на маршрута на ІV трансевропейски коридор, който се очертава като най-важен към момента в транспортен и в икономически план на територията на България. Той преминава само през страни, членки на Европейския съюз и е най-бързата връзка между страните от Централна Европа със страните от Егейско море и от Близкия изток през Истанбул. Очаква се транзитния поток по него да нарасне до 50 на сто от целия транзитен превоз през страната. Не само волята на конкретното правителство, а икономическите и социалните предпоставки на транспортните връзки са направили процеса за изграждане на тунел през Петрохан необратим.

До три месеца ще приключи ремонтът на близо 50-километровата отсечка от южната страна на прохода, каза още Нанков. Тази година ще бъдат ремонтирани още близо 15 километра от пътя, със средства по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния.

В срещата, организирана по инициатива на народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова, и областният управител Росен Белчев, участваха кметове на общини и села от област Монтана, представители на различни държавни институции и дружества на подчинение на министерството.
Зам. - министър Нанков обобщи всички инвестиции направени в регионалното развитие чрез европейски фондове на територията на област Монтана през последните четири години. Те са за близо 70 милиона лева.