Обсъдиха възможностите на клъстерите
Обсъдиха възможностите на клъстерите / Областна администрация Видин

Информационна среща, посветена на възможностите за подобряване на бизнес средата във Видинския регион, се проведе вчера в Конферентния център на областната администрация. Събитието беше открито от заместник областния управител Огнян Ценков, който обясни, че целта на срещата е представителите на местния бизнес да се запознаят с дейността на клъстерите като съвременна и ефективна форма на взаимодействие между организации в различни сфери от обществения живот.

В приветствието си към бизнес форума Огнян Ценков подчерта, че информираността за нови и модерни форми на сътрудничество допринасят да има по-добри идеи за организация, управление и развитие на стопанските организации и за подобряване на икономическия и образователния климат в региона.

В информационната среща участваха експерти от Асоциацията на бизнес клъстерите в България и представители на водещи фирми и производители в област Видин.
„Освен частни предприятия, в клъстер могат да участват научноизследователски и обществени институции, държавни и общински структури", отбеляза Младен Младенов, изпълнителен директор на Асоциацията на бизнес клъстерите (АБК). Той представи структурата, управлението и особеностите на клъстерите. От презентацията му стана ясно, че Видин е сред трите области в страната, където все още няма обединения на клъстерен принцип.

В съседната област Монтана има два действащи клъстера - в строителството и ресторантьорството, големи икономически обединения вече работят в Ниш (Сърбия) и в Крайова (Румъния), които са на територията от общия Трансграничен регион.

Експертът по европейско финансиране Жулиета Хубенова също подчерта ползата за общините от развитието на клъстерите. „Те носят иновативни решения, местната икономика става по-устойчива, по-конкурентно способна, реализира се значителна добавена стойност, регионът се идентифицира с определена продуктова група или индустрия", обясни г-жа Хубенова.

Тя представи възможностите за финансиране на клъстери по европейски програми, като се спря конкретно на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", програмите - за развитие на селските райони, за научни изследвания и иновации - „Хоризонт 2020", за трансгранично сътрудничество и Европейската платформа за клъстерно сътрудничество.

Петя Милушева, член на УС на АБК, представи възможностите за подпомагане на малки и средни предприятия по Германска насърчителна програма, която ще бъде активна до края на 2016 г.
„Видин да напише своето домашно за клъстерите", посъветва Николай Минков, председател на Контролния съвет на АБК. Той анализира предизвикателствата пред развитието на клъстерите в Северозападна България на базата на опита, който има и като представител на индустриално обединение, работещо успешно от 10-години насам.