Незрящи разглеждат картини в Деня на белия бастун
Незрящи разглеждат картини в Деня на белия бастун / Иван Димитров

Незрящи ще „разгледат” Художествената галерия в Монтана днес. Така те ще отбележат международния Ден на белия бастун, който от 1970 година по цял свят на 15 октомври ни приканва да бъдет по-толерантни и да разбираме хората със зрителни нарушения. Те ще посетят и изложба с архивни с документи и лозунги от политически кампании през последното столетие. За да я „видят”, ще им помага с разказите си експерт Ангелина Емилова от Държавен архив в Монтана, който днес също има  празник – 50 години от създаването си.

Клубовете на Съюза на слепите и на Съюза на глухонемите в Монтана ще посрещнат празника и с дълго мечтана придобивка – нов мощен и многофункционален компютър, оборудван с голям монитор и видеокамера, за да може да се ползва за жестомимичен разговор на глухонемите. Дарението направи доц. Борислав Великов, председател на 39-то Народно събрание, два пъти избиран за народен представител от Монтана.

15 октомври е обявен за международен ден на белия бастун от президента на Международната асоциация на слепите през 1970 година.

За първи път бастун с бял цвят е бил използван от фотографа Джеймс Бигс през 1921г., който изгубил зрението си по време на инцидент. Той боядисал бастуна си, за да може по-лесно да се забелязва от шофьорите.

Девет години по-късно французойката Жили Дербемон предлага бастуните, които са използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят. В Пенсилвания през 1943 г., работещият във военна болница психолог Ричард Хувър, изобретява дългия бял бастун. А 4 години преди Международната асоциация на слепите, САЩ обявяват датата за Международен ден на белия бастун.

Хората, които имаме щастието да разчитаме на всичките си сетива, ни е много трудно да си представим свят в тъмнина. Свят, в който заобикалящата те действителност се определя от допира на един бастун в препятствията по пътя.

Днес е ден, в който си напомняме, че трябва да бъдем по-толерантни; по-образовани, за да можем да разбираме действията им. Едно просто изобретение помага на стотици души да бъдат самодостатъчни, затова трябва да продължаваме да се стараем да облекчаваме живота на хората с увредено знание.