Доц. Здравко Димитров: Възможно е Рациария да бъде спасена
Доц. Здравко Димитров: Възможно е Рациария да бъде спасена / Десислава Крумова
Доц. Здравко Димитров: Възможно е Рациария да бъде спасена
89344
Доц. Здравко Димитров: Възможно е Рациария да бъде спасена
  • Доц. Здравко Димитров: Възможно е Рациария да бъде спасена

За четвърта поредна година екипът на доц. Здравко Димитров, ръководител на археологическите проучвания на античния град Рациария, проведе археологически разкопки в „един от най-големите археологически обекти в България от римската епоха", както го определи самият той. „Градът е създаден през ||в., римска колония, град равностоен на столицата на империята - Рим. Бил е един от опорните градове на римската власт на Дунав, а в късната античност Рациария става дори и столица на една от римските провинции-Дакия.Тук е имало и оръжейна работилница и монетарница.

През последните 25 години тези обекти бяха сериозно атакувани от иманярски набези. Слабото финансиране от 10 000 лв. доста затруднява изпълнението на ангажимента, който сме поели като научни работници. Възможно е Рациария да бъде спасена, има какво да се открие...Големите архитектурни комплекси, които откриваме на терена, представляват безценна даденост за целия видински район и след като бъдат възстановени, Рациария може да заеме своето място като един от най-големите , дори бих казал най-големият туристически обект на видинска област", коментира доц.Димитров.

Той уточни, че финансирането е от изключителна важност, за да може след откриването на архитектурните комплекси на терена, те да преминат към проекти за реставрация и социализиране. „За периода от 15 август, направените теренни проучвания са довели до откриването на доста добре запазени късноантични сгради от провинциалната столица на на Дакия и след миналогодишните частични разрушения от иманяри, сега вече този проблем го няма, защото общината категорично застава зад нас чрез постоянна охрана на обекта. Сериозна е и дейността и на местния полицейски участък...

Открихме тера сигилата /трапезна керамика/ внесена директно от италийските земи, както и някои мраморни предмети-мраморно хаванче, също открихме и за пръв път данни за дорийски ордер-малко капителче, което е било част от сградите, разположени северно от резиденцията." Направените открития след реставрация могат да бъдат включени в проект, който община Димово предвижда да обедини в цял археологически комплекс, който смятат да разкрият в центъра на Рациария.

Илко Цветков от Регионалния исторически музей във Видин обясни, че предстоящите проучвания на Рациария ще бъдат в посока на разкриването на сградата, намираща се северно от сградата на провинциалния управител. Той съобщи хубавата новина за проявен интерес от проф.Ливио Цербини от университета във Ферара. При участието си през м.октомври в България за международен симпозиум, проф. Цербини ще посети и Рациария, за да се запознае със ситуацията, като очакването е да бъде възобновен международният българо-италиански екип, което би дало старт на едно по-сериозно финансиране в бъдеще.