Археолог: „Рациария” като даденост притежава много повече от „Перперикон”
Археолог: „Рациария” като даденост притежава много повече от „Перперикон” / wikimapia.org

Областният консултативен съвет по туризъм във Видин обяви подкрепата си античният римски град „Рациария” край с. Арчар да бъде обявен за археологически резерват с цел опазването и превръщането му в туристически център в област Видин. Възстановяването и опазването на римското селище от по-нататъшни иманярски набези бе основната тема на заседанието на Съвета, председателствано от областния управител инж. Кръстьо Спасов.

„В момента текат процедурите за обявяването на „Рациария” за  археологически резерват, с определянето на граници и статут за охрана на обекта. Стъпки в тази насока са предприети от страна на Регионален исторически музей – Видин и Националния археологически институт с музей при БАН и се очаква сформирането на междуведомствена комисия към Министерството на културата, която да вземе решение за това”, съобщи гл. ас. д-р Здравко Димитров, научен ръководител на екипа, започнал разкопки в „Рациария” в началото на октомври. Проучванията са финансирани от Министерството на културата в размер на 15 000 лв.

„Това е първият реален държавен ангажимент за финансиране и възстановяване на „Рациария” и първото теренно разрешение за редовни научни проучвания на обекта след 1989 г. Започнахме разкопките от там, откъдето са спрели преди 24 години – резиденцията на управителя на провинция Крайбрежна Дакия от IV-VI век, когато „Рациария” е провинциална столица на Римската империя”, съобщи Здравко Димитров. Той подчерта, че  историческият обект е уникален, тъй като античното селище е било колония с най-висок статут на град през Римската епоха.

До края на октомври, когато ще приключат разкопките, работата на научния екип ще бъде съсредоточена върху разчистването и възстановяването на късноантичната резиденция и откритата в близост до нея друга представителна сграда. Още в първите дни са разкрити запазени зидове със съхранена архитектура. Открити по-рано ценни римски мозайки вече се съхраняват във Видинския исторически музей.

В разкопките участват археолози, студенти - стажанти, видински музейни работници и наети по програми за временна заетост лица от община Димово. „Целта е да се изясни състоянието на античния град и необходимите мерки за съхраняването на ценните находки, съоръжения и сгради”, каза ръководителят на екипа. Той подчерта, че обектът е сериозно засегнат от дългогодишните иманярски дейности и нанесените от изкопи, насипи и механизирана техника поражения върху терена сериозно затрудняват археологическите проучвания. Специалистът бе категоричен, че трябва да се осигури денонощна охрана на обекта и да се възстанови разрушената преди години ограда в района.

„Необходими са 10-15 години, за да постигнем реални научни резултати, които да доведат до реставрацията, консервацията и социализирането на този забележителен културно-исторически обект. „Рациария” като даденост притежава много повече от „Перперикон” и има огромни възможности да се развие като туристически център”, подчерта Здравко Димитров.