/ Sofia Photo Agency, архив
На 16 и 17 ноември в Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков"- Велико Търново ще се проведе Шестнадесетата национална научна конференция с международно участие "Библиотеки - четене - комуникации" . Конференцията обхваща теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознание, литературна история, печатните комуникации и медиите.

Настоящата научна конференция се посвещава на 190-годишнината от рождението на видния български поет, публицист и политик Петко Рачев Славейков и 25 години от създаването на катедра  „Библиотекознание и библиография“ при ВТУ  „Св. Св. Кирил и Методий“

За участие в конференцията  са поканени  учени, университетски преподаватели, научни работници, членове на Българската библиотечно-информационна асоциация и  

Асоциацията на университетските библиотеки и научни специалисти от чужбина по покана на организационния комитет.

В програмата на конференцията са включени общо 47 доклада,  като основния панел е посветен на патрона на библиотеката Петко Рачев Славейков. Останалите доклади засягат разнообразни теми, свързани преди всичко с водещи практики в областта на библиотечно-информационното обслужване, професионалното образование и иновационни  методи  в конвертирането на данни от един носител на друг.
Интерес ще представлява за аудиторията демонстрацията  от представител на  фирма  “Neschen” – Германия на „Аноксичната капсула на времето“, метод чрез който се съхраняват и опазват за идните поколения ценни книги.

Международното участие на конференцията е представено в 12 доклада,  на докладчици от Полша, Русия, Сърбия и Турция. Чуждестранните  доклади също  са тематично разнообразни, представящи съпоставка на готварските книги между Полша и България, включвайки и рецептурника на Петко Рачев Славейков, значението на авторските срещи, промяна на образователната парадигма и обществените библиотеки, както и градската  памет чрез библиотеките в Турция, библиотечната история в Русия, издателската дейност на библиотеките в Сърбия и т.н.

Българското участие също е много разнообразно, както тематично, така и  по   степен на академичност на докладчиците. Радостен факт е, че на настояшата конференция активно участват  докторанти и студенти, които  представят  оригинални виждания в сферата на  четенето, библиотекознанието и информационните науки. 

В четвърта сесия на конференцията ще бъде представен  новият  международен проект  на Регионалната библиотека  по Програма „Еразъм +“ „Mobile Digitizing”   в областта на сътрудничеството за иновации и обмен на добри практики.

Съпътстващата програма на конференцията е представянето на био - библиографията на  проф. дфн Сава Василев - директор на Университетска библиотека по повод неговата 60-годишнина, запознаване с най-новите издания на издателство „Захари Стоянов“ от неговия директор поета, писател и литературен критик Иван Гранитски и по време на кафе-паузите на конференцията участниците ще имат възможност да разгледат  изложбата, посветена на живота и творчеството на Петко Рачев Славейков. Изложбата е създадена и предоставена от Националния литературен музей-София.

Камерната изложба, която се намира на второто фоайе на библиотеката представя илюстративния материал  от  книгата „Гарван гарвану око не вади“ на Антон Труфев, издадена от издателство  „Народна библиотека „Петко Р. Славейков“

Програмата на конференцията включва и фирмена презентация, чрез която е осъществена финансова подкрепа по организирането и провеждането на конференцията. Организатори са РНБ „П. Р. Славейков“, Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни  дейности“, Факултет „Математика и информатика“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“  и Асоциация на Университетските библиотеки.