Контролна комисия проверява състоянието на болницата в Елена
Контролна комисия проверява състоянието на болницата в Елена / Sofia Photo Agency

Комисия, назначена от кмета на Елена инж. Дилян Млъзев, влиза в общинската болница, за да извърши цялостна проверка на състоянието на стационара. В състава на комисията са зам.-кметът Йордан Димитров, финансов контрольор и юрист. Проверяващите имат задача да прегледат и анализират всички разходи, които болничното заведение прави, и да предложат мерки за прилагането на оздравителна програма.

Решението за назначаване на тази комисия бе взето в петък, когато по инициатива на кмета Млъзев и народния представител Христо Христов в Елена се проведе разширена среща, посветена на проблемите в местното здравеопазване. При кмета дойдоха шефът на РЗОК д-р Иван Иванов, представители на Регионалната здравна инспекция, управителят на болницата д-р Кирил Хинов, ръководството на Медицинския център в Елена, общопрактикуващи лекари от региона, доктори от Спешна помощ, а също председателят на общинския съвет Валентин Гуцов и заместник кмета Йордан Димитров. 

„Това, което се говореше за болницата е далеч от състоянието, което заварихме. В момента лечебното заведение има 800 000 лева задължения, като почти половината са за заплати и осигуровки. Останалото е задължения към общинския бюджет, към доставчици на консумативи и лекарства", каза кметът Дилян Млъзев. Градоначалникът със съжаление заяви пред присъстващите, че болницата, която само от лихви задлъжнява с по 1000 лв. всеки месец, се намира във фактическа несъстоятелност.

Ако задълженията за заплати и осигуровки продължават да се трупат, несъстоятелността ще стане и юридически факт, тревожат се от градската управа. По думите на инж. Млъзев от функционирането на болницата на практика зависи цялото здравеопазване в общината, тъй като в една и съща сграда с нея се намират Центърът за спешна помощ, Медицинският център, кабинетите на джипитата. Макар и с разделен сграден фонд, те са с общи инсталации - ток и парно, и не могат да функционират, ако стационарът бъде затворен.

„Нещата са затлачени от години. В болницата вече са назначени 10 лекари, а няма приходи и на практика дейността по клиничните пътеки, по които има сключени договори, е нулева", обясни депутатът Хр. Христов, който преди дни инициира среща на болничното ръководство и кмета Млъзев със здравния министър.

Няколко варианта за спасяването на болницата бяха обсъдени по време на срещата. Конкретните стъпки обаче ще бъдат набелязани, след като контролната комисия предостави констатациите от проверката си. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Нова среща в същия формат ще решава какъв да е изходът от патовата ситуация.