И все пак – кой е Дядо Коледа?
И все пак – кой е Дядо Коледа? / DarikNews
И все пак – кой е Дядо Коледа?
36503
И все пак – кой е Дядо Коледа?
  • И все пак – кой е Дядо Коледа?

Кой е Дядо Коледа и от къде идва приказният старец? Въпроси, които си задават децата всяка година по това време... Съществуват много и различни легенди, свързани с образа на белобрадия старец. Една от историите се позовава на житието на Свети Николай. Той живял в средиземноморския град Патарас, който днес се намира в пределите на Турция. Майката и бащата на Николай били богати, но не били щастливи, защото след 30 години брак все още нямали деца. Държавата Ликия вече била приела християнството, затова двамата се молели на Господ да ги дари с дете... и желанието им се сбъднало.

Нарекли детето Николай, защото името означава победител. Чудотворствата на малкия Николай започват още от майчината утроба и го съпътствали през целия му живот. Хората му приписват 21 чудеса - укротявал морските бури и спасявал удавници, предпазвал от престъпления богатите, помагал с пари на бедните, дарявал сила на болните и живот на мъртвите.

След 1100 г. френските монахини започват да раздават подаръци в името на светеца на 5 декември, в навечерието на празника му. Скоро този обичай е възприет в цяла Европа. Около 1300 г. хората започват да асоциират Св. Николай с езическия бог Один, който язди по нощното небе на бял кон с 8 крака и бялата му брада се развява, докато отнася душите на починалите през годината. Свети Николай преди това е изобразяван с тъмна брада, а сега вече започва да придобива образа на старец. Появява се в деня на зимното слънцестоене - 21 декември.

По това време към мита за Св. Николай се прибавя и друг езически елемент - представата, че Дядо Коледа влиза през комина, която идва от стара норвежка легенда. Скандинавците вярвали, че богинята Херта се появява в камината и носи късмет на дома. Постепенно митът се променя и Св. Николай започва да следи за послушанието на децата. Доброто държание се награждава с подаръци за Коледа. Послушните получават още лакомства, а непослушните - кюмюрчета. Появява се чорапчето под елхата, в което добрият старец пъхва подаръчета и лакомства.

На никого не му е съвсем ясно как честването на смъртта на Свети Николай, която е на 6 декември 343 г., се премества на 25 декември - Рождеството Христово. Известно е само, че протестантите-калвинисти в Северна Германия са настоявали подаръците да бъдат давани като част от празненствата за Коледа, вместо в Деня на Свети Николай.

Най-голямата подкрепа Дядо Коледа получава от един преподавател в духовната семинария в Ню Йорк. Клемънт Кларк Муър преподавал ориенталска и гръцка култура. На 43 години имал вече 6 деца. Муър си купил първото издание в САЩ за светската Коледа. Книгата го вдъхновила да напише стихотворение, което нарекъл „Идва Свети Николай или Дядо Коледа". Муър прочел поемата на децата си в навечерието на Коледа през 1822 г. На следващата година стихотворението е публикувано анонимно във вестник в Ню Йорк.

Едва през 1837 г. Муър се съгласява да се разгласи, че той е авторът. Постепенно Америка приема светската Коледа. През 1936 г. първо в щата Алабама е приет закон, който провъзгласява Коледа за нещо повече от религиозен празник. Оттогава досега представата за добрия старец непрекаснато се обогатява, Например Джордж Уебстър в края на миналия век утвърждава идеята, че домът на Дядо Коледа е на Северния полюс, а днес вече всички знаят, че той идва от Лапландия.

Повече от половин век у нас на Нова година идваше пък Дядо Мраз. Не е трудно да се досетим, че това е руският Дед Мороз.

Кой е Дядо Коледа и как си го представят малчуганите от едно великотърновско училище - чуйте в звуковия файл.