Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/
Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/ / Дарик нюз
Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
72165
Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
  • Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
  • Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир
  • Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир

С уникални готварски рецепти, останали от стари времена, се срещат посетителите на Третия национален събор на овцевъдите в България. На поляната до Петропавловския манастир се въртят чевермета, приготвя се агнешко по различни начини, производители на сирене, кашкавал и извара демонстрират на място майсторството си.

Сред най- атрактивните днес бе шеф Петров, който представи шоуто си „В търсене на изгубения вкус”. Заедно с Димитър Вършилов, фермер от село Брестник, отглеждащ стадо от 700- 800 овце, кулинарят показа как се приготвя “агнешко по хайдушки”. Той е научил рецептата именно от Вършилов, според когото в родните ресторанти днес няма кой да наготви агнешко по този начин.

Причината е, че няма време, а и възможности за това. Месото се обезкостява предварително, слагат се зеленчуци, обвива се в кожата и се заравя в конусовиден трап в земята под жар. Последното трябва да стане бързо, за да не поеме въздух и да се запали вълната, разказа шеф Петров.

Чуйте го в първия звуков файл.

Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/
netinfo

“Чевермето иска месо от балканско агне, дето е ходило на паша. Пасло ли е агнето и на година да е, и на две да е, няма значение. Агнето се одира хубаво, пълни се със сол, зашива се и се пече пет- шест часа, като се гледа да не е много близо до огъня”. Такава пък е рецептата за хубаво чеверме на Янко Мазев от село Солища, Смолянско, който от над 30 години върти чевермета

Повече от него във втория звуков файл.

Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/
netinfo

“Хубавото сирене става от хубаво овче мляко с мая и много любов”, разказа Димка Илиева от село Балкански, която представя собствената си продукция на събора.

Още от нея в третия звуков файл.

Съборът ще продължи до 6 май. В програмата са включени много атракции– състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне-тежковози, включително и на трактор, по майсторско обезкостяване на агнета, аукцион за племенни животни, народни борби на 5 май и др.

Над 2000 изпълнители участват в съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който е под патронажа на министъра на културата Петър Стоянович и също бе открит днес.

Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/
netinfo

За пръв път тази година на събора ще има конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, който ще се меси и на място. Ще бъде представена изложба на икони на Свети Георги, изработени от плъст, както и най- добрите творби от националния конкурс за детска рисунка, в който са се включили над 200 млади художници. Във фолклорната програма ще гастролират ансамбъл „Чинари”, фолк звезди, народни певици и т.н. В мобилни експозиции шест музея представят развитието на овцевъдството у нас през вековете. За 5 май е предвидена срещата на поканените на събора представители на браншови организации от 14 европейски държави, които на кръгла маса в Арбанаси ще обсъждат проблемите в сектора.

Изложението ще е на площ от 80 декара, проявите ще се провеждат на две сцени. 4 000 кв. метра е размерът на изложбените площи и временните съоръжения.

Хайдушка рецепта за агнешко представиха до Петропавловския манастир /снимки/
netinfo

В събора се включват над 120 изложители, между които и от Румъния, показани са около 1 100 овце и кози, над 70 коня, 150- 160 кучета от различни породи, както и други животни.