Еколози скочиха срещу концесии за добив на базалти и варовици в павликенско
Еколози скочиха срещу концесии за добив на базалти и варовици в павликенско / Дарик нюз
Еколози скочиха срещу концесии за добив на базалти и варовици в павликенско
60749
Еколози скочиха срещу концесии за добив на базалти и варовици в павликенско
  • Еколози скочиха срещу концесии за добив на базалти и варовици в павликенско

Подписка срещу изграждането на  кариери за добив на базалти и варовици в районите на селата Върбовка и Димча събира Инициативен комитет „Да опазим природата на Павликенския край". От 370 жители на Димча 301 са се подписали, че са против, съобщи председателят организацията, която разпространява и петиция, инж. Пламен Пенев. С решение на Министерски съвет от юли 2009 г. са дадени разрешения за концесии на фирма "Петрургия"- да вади камъни от кариера с площ от 235 декара във Върбовка, и на "Пътстройинжгенеринг Русе", която ще копае върху 316 в същото землище.  "Базалт България" пък кандидатства пред РИОСВ- В. Търново за две площадки с обща площ 240 декара в землищата на Върбовка и Димча.

Инж. Пламен Пенев коментира, че взривовете в новите кариери ще съсипят къщите в селата, защото площадките са по- близо от задължителните 2000 метра. Ще бъдат засегнати над 10 000 декара обработваема земя. Прахът от раздробяването на камъните ще увеличи раковите заболявания, посочи още той. По думите му ще бъдат унищожени и пътищата, тъй като на всеки пет минути ще минава по една 40- тонна композиция.

"Освен това в павликенско има достатъчно кариери. Край Вишовград, Русаля и Лесичери се работи от години, води се борба да се спре копаенето на камъни край Мусина", добави инж. Пенев. Той бе категоричен, че 25- годишната концесия коренно ще промени ландшафта на местностите, в които се работи.

Според председателя на великотърновския пещерен клуб "Дервент"  Евгени Коев оценките за въздействие върху околната среда се правят от кабинети в София и са неточни. По думите му добивът ще съсипе пещерите в района с прилепови колонии, римски каптаж и карстови извори, които ще пресъхнат. Твърденията, че няма пещери и подземни води са неверни, посочи още спелеолога и показа снимки, с които подкрепи думите си.

Чуйте го в звуковия файл.

Членовете на Инициативния комитет са внесли  възраженията си в Регионалната екоинспекция.