Деца в училищна възраст от най-голямото циганско гето във Варна „Максуда” изобщо не разбират български език.
Деца в училищна възраст от най-голямото циганско гето във Варна „Максуда” изобщо не разбират български език. / Дарик Варна
Лилия Христова
95091
Лилия Христова
  • Лилия Христова
Деца в училищна възраст от най-голямото циганско гето във Варна „Максуда” изобщо не разбират български език. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

На нея й се е наложило да разговаря с четвъртокласници чрез преводач при обиколките на мобилни групи в махалата за връщане на отпадналите деца в класните стаи. 

„Когато отидохме в 11:00 часа, цяла улица в „Максуда” беше пълна с малки деца, които не говорят български. Деца във 2., 3. и 4. клас ме гледат с отворени очи и не разбират какво им се говори. Тези, които търсим, се оказва, че са в чужбина или им предстои да заминат”, сподели Христова. В Община Варна са били получени общо 10 000 адреса на отпаднали ученици за проверка. 
 

Лилия Христова
Лилия Христова

Според общинската шефка проблемът не е само в циганските махали. Много родители не били наясно, че задължителното образование започва от 5-годишна възраст и затова не пращали децата си на предучилищна. Те все още не се глобяват, но предстои да бъдат налагани санкции, ако не вземат мерки. 

30 млн. лв. ще бъдат вложени в образователна инфраструктура през следващите години. С парите ще бъдат ремонтирани 10 училища, сред които почти всички професионални гимназии.  

„Огромно предизвикателство е да създадем организацията по преместване на деца от училищата, които ще бъдат ремонтирани. Извинения към всички родители за неудобствата, но трябва взаимно да изтърпим този период”, добави Христова. 

Амбициите на общинската образователна дирекция са до 2021 г. във всички училища да бъде въведено целодневно обучение. 30 училища вече имат такава готовност, а други 7 са подали заявки за нови пристройки. Сред тях са „Св. Климент Охридски”, „Васил Априлов”, „Петко Славейков” и „Йордан Йовков”. Необходимите средства възлизат на 21 млн. лв. 

В училищата, които са най-желани от родителите на първокласници, може да бъде съкратен приемът, обяви Христова. Според нея трябва да бъдат създадени необходимите условия децата да бъдат близо до дома си, а директорите да направят необходимото, за не се носи лоша слава на училищата им.

Като положителен пример тя посочи ОУ „Панайот Волов” във „Виница”, което преди години било полупразно, но вече се превърнало в търсено и обхванало децата от квартала. 

След заповедта на образователния министър, с която се забранява родителите да бъдат принуждавани да правят дарения, в общинската дирекция не са постъпвали сигнали. Преди обаче е имало случаи да се събират пари за чаршафи и завивки в детските градини, за които има отпуснати средства от бюджета. 

Какво още каза Лилия Христова пред Дарик, чуйте в звуковия файл