Разделят Математическата и Захари Стоянов
Разделят Математическата и Захари Стоянов / DarikNews.bg, архив

Математическата гимназия и ОУ "Захари Стоянов" могат да бъдат разделени за 2015 - 2016 година, като за целта бъде построено ново училище в близост до сградата на школата. До това решение са стигнали представители на общината, синдикати и работодатели. Предложението за оптимизация на училищната мрежа във Варна беше представено на комисията по образование към местния парламент.

Общината вече обмисля подходящ терен за изграждане на новото училище в район "Приморски", а финансиране ще се търси от държавата или чрез публично - частно партньорство.

Предвижда се да се изгради и самостоятелен корпус за начално училище към Оздравителното "Д-р Н. Димитров" за деца на възраст от 5 години. В плановете за училищна оптимизация на общината се включва още разделянето на ОУ "А. Страшимиров" и ПГИ "Д-р Иван Богоров" в самостоятелни сгради чрез използване на празната база на ПГС "Кольо Фичето". ОУ "П. Р. Славейков" и Трета природоматематическа гимназия също ще бъдат разделени през 2016 - 2017 година.

През 2017 - 2018 година, в зависимост от демографската ситуация и визията за развитие на държавните училища, ще се прецени дали да се оптимизират двете школа ГПЧЕ "Йоан Екзарх" и ОУ "Г. С. Раковски". През следващата година пък може да се търсят възможности за разделяне на Професионалната гимназия по електротехника и ОУ "Иван Вазов" чрез сливане с ОУ "Йордан Йовков".

Пред съветниците от образователната комисия шефът на ресорната дирекция в общината Лилия Христова обясни, че не се предвижда местене на основни училища, тъй като от местната администрация стигнали до извода, че това води до напрежение. Освен това, ако се въведе задължително целодневно обучение до 4 или дори до 7 клас, базите трябва да останат в сегашното си положение.