Продават предимно български агнета във Варна за Великден
Продават предимно български агнета във Варна за Великден / БГНЕС, архив

Агнешкото месо в търговската мрежа във Варна е предимно родно производство, показват проверките на Агенцията по безопасност на храните. Заради наближаващите Великденски празници контролът е засилен, като инспекторите следят още за качеството на яйцата, боите за тях и козунаците. Досега са посетени над 50 обекта, сред които не само магазини, но и места за производство и складиране.

Потребителите могат да се ориентират за произхода на агнешкото месо по идентификационната маркировка. „При агнешкото месо върху плешката и бутовете се поставят елипсовидни печати. В горната им част е изписано BG, което означава, че произходът е български. На печата има и номер от 01 до 28, показващ региона, където е заклано животното. За регион Варна, където има общо 4 кланици, номерът е 03”, обясни д-р Маргарита Атанасова, шеф на варненското звено на агенцията. 

Според инспекторите купуването на месо директно от частни производители е нож с две остриета, тъй като то не винаги е чисто и екологично. „Въпрос на личен избор е да си купиш месо от частен стопанин, а не от регламентирано място. Въпрос на потребителска грамотност е да купиш агне по обява, в която пише, че то е отглеждано в биоферма, без да провериш има ли регистрирани такива ферми в региона”, коментира д-р Даниел Денев.  

Месните продукти, които от началото на годината са поставени под възбрана, са малко като количество. Най-често причините са изтекъл срок на годност и пропуски в документацията за произход.

За да бъде засилен контролът от страна на агенцията, варненската структура очаква активни потребители да насочват инспекторите със сигнали.