Общината тегли нов  заем, с милионите реконструират  улици
Общината тегли нов заем, с милионите реконструират улици / Darik Varna

Шест милиона евро е размерът на новия дългосрочен облигационен заем, който Община Варна възнамерява да изтегли тази година. Това съобщи заместник-кметът по финансите доц. Борислав Борисов в интервю за сутрешния блок на Дарик Варна.

Тази година ще бъде погасена последната вноска от последния, втори облигационен заем на Община Варна. Това осигурява възможност за изтегляне на нов. Освен това новият заем е съвсем във възможностите на Общината, без това да затормозява финансовата състояние на общинската хазна, обясни доц. Борисов.

С новия заем ще бъдат финансирани няколко инфраструктурни проекта - за отводняване на част от улица „Девня", разширяването на бул. "Христо Смирненски" в частта между бул. "Цар Освободител" и ул. "Тролейна" и реконструкцията на кръстовището там, подмяна на светофарни уредби и електрически кабели в района на ул."Ген Колев" и бул. "Чаталджа".

Срокът на изплащане на облигационния заем ще е 10 години с една година гратисен период, при лихва до 7%. Предимствата на този вид заем са, че има по-ниски лихви и може да се изкупи, ако лихвеният процент след кризата падне. Облигационният заем ще бъде включен в рамките на Бюджет 2010 на Варна. Общинските пари за тази година трябва да бъдат съобразени с Бюджет 2009, чието изпълнение е около 215 млн. лева, посочи доц. Борисов.

„Не съм толкова голям оптимист, като някои политици, че до 3-4 месеца кризата ще отмине. Тя не отшумява като буря, но ни връхлетя, защото не бяхме подготвени за нея. Дори и да започне съживяване на бизнеса, това ще се отрази на общинския бюджет след година", смята общински финансист номер едно.