Музеят на медицината заплашен от закриване, състоянието му било плачевно
Музеят на медицината заплашен от закриване, състоянието му било плачевно / снимка: Дарик Варна

Музеят за история на медицината във Варна, който е единствен по рода си на Балканите и един от петте подобни в Европа, е заплашен от закриване. За това алармира общинският съветник и председател на движение "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той разкри, че има идея за премахване на музейната сбирка и пренасяне на част от нея в новостроящите се сгради на Медицинския университет. Според него обаче там няма необходимите условия. „Не можеш да направиш музей навсякъде. Не можеш да направиш музей на улицата или в хола си. Трябва да имаш необходимите условия, за да съхраняваш тези предмети", коментира Костадинов, който е и шеф на Регионалния исторически музей в Добрич. По негово мнение отделянето на една или друга част от сбирката ще означава на практика унищожаването й.

Сградата, в която се помещава Музеят за история на медицината, е собственост на Университетска болница „Света Марина", а музейната сбирка - на Националния център по обществено здравеопазване. Това създава противоречия и проблеми за менажирането му. В резултат в последните години годишният му бюджет е бил постоянно орязван, за да се смали до 11 000 лева, посочи Костадинов.

Музеят има нужда от популяризиране, защото няма никаква реклама и не е включен в нито една туристическа карта или маршрут, жалва се уредникът и единствен служител на медицинския музей Ивелина Димитрова. Нейните наблюдения са, че дори много варненци не знаят за съществуването му.

Музеят е правен с много любов, разкри доц. Лидия Петрова, участник в създаването на експозицията преди няколко десетиЛетия „Тогава всички се постараха най-доброто, което има в България, да бъде събрано във Варна. Тук работиха корифеите по история на медицината в страната. Сега, както вървят нещата, ако не се направи нещо, музеят ще бъде унищожен", предупреди доц. Петрова, която в момента е главен уредник на Етнографския музей. Според нея може да се помисли за преотстъпване на сградата за стопанисване на община Варна.

След среща миналата седмица с изпълнителния директор на болница „Света Марина" проф. Жанета Георгиева Костадин Костадинов е получил уверение, че ще бъде направено всичко възможно да се запази сегашното състояние на музея. Сбирката няма да бъде преместена и дори ще бъде направено необходимото музеят да бъде развит.

Музеят за история на медицината се намира на метри от Военноморския музей и е един от малкото варненски музей, в които не се плаща вход. Сградата носи век и половина от историята на здравеопазването във Варна. Двуетажното здание на ул."Параскева Николау" е било първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на крупния варненски търговец Параскева Николау.

През годините сградата е изпълнявала функциите на холерен изолатор, военен лазарет, градски родилен дом, противобясна и бактериологична станция. Преди да стане медицински музей през 1985 г., там се е помещавал Хигиенно-епидемиологичният институт (ХЕИ).