Медицинският университет участва в проект за квалификация на млади офталмолози
Медицинският университет участва в проект за квалификация на млади офталмолози / МУ Варна

Катедрата по очни болести и зрителни науки в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна стана част от национален проект за повишаване квалификацията на младите лекари. През уикенда  специализанти по офталмология от Югоизточна и Североизточна България се включиха в  обучение, което се проведе в МУ - Варна. Целта му е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит  на утвърдени офталмолози. Над 100 специализанти и млади офталмолози се включиха в семинара.

Обучението „Практически подходи в офталмологията“ бе открито от ръководителя на Катедрата – проф. д-р Христина Групчева, която е и зам.-ректор по иновации и транслационна медицина. Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета,  така и офталмолози от Варна и Бургас, известни с богатия си опит в клиничната практика: проф. д-р Христина Групчева, доц. д-р Александра Цукева, доц. д-р Зорница Златарова, доц. д-р Добрин Георгиева, д-р Яна Манолова, д-р Антония Барбукова, д-р Румен Мутавчиев, д-р Николай Иванов.

Много интересна за младите лекари бе демонстрацията на очни заболявания със симулационни очила. Те разбраха как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.

Обучението е част от национален проект, в който участва Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение“ и към повишаване на квалификацията на очните лекари. Такива семинари вече са проведени в София и Пловдив.

Всички курсове се организират със съдействието на Медицинските университети в съответните градове и техните катедри по очни болести.  Заключението на проекта ще бъде през декември с  тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети - силиконови очи, наподобяващи до максимална степен човешките.