Кмет отговори на обвиненията за „Максуда”
Кмет отговори на обвиненията за „Максуда” / снимка: Дарик Варна, архив

Заключенията на Българския хелзинкски комитет в годишния му доклад, който съдържа остри критики и обвинения срещу общинските и полицейски власти във Варна заради събарянето на незаконни къщи в циганското гето „Максуда” миналото лято, са абсолютна неистина. Това заяви в предаването "Зала Пленарна" по Дарик районният кмет на „Младост“ Христо Христов, където попада циганското гето. Той обясни, че още година преди събарянето ромите са били уведомени, че къщите им ще бъдат премахнати.

Събарянето на къщи в „Максуда” довело до хуманитарна криза, заключи БХК

„Аз искам да попитам този комитет колко българи е защитил, кой го финансира и с каква цел? Една година преди събарянето всички знаеха, че къщите ще бъдат съборени. Те обаче не са потърсили алтернатива. На всички беше осигурена алтернатива, макар че никой не е длъжен да осигурява такава на нарушителя. Общината осигури подслон на всички, които пожелаха да бъдат настанени“, добави Христов. Той отхвърли и обвиненията, че ромите не са разбрали какво точно ще се случи, тъй като не им е било обяснено на „достъпен език“.

„У нас официален е българският език. След като са подписали протокол, че не искат да бъдат настанени в общински жилища, значи разбират за какво става дума“, коментира кметът, според когото нападките за расистки обиди спрямо циганите също са абсурдни.

„Расистки обиди имаше, но към нас и органите на реда. Ударени бяха двама полицаи с камък, но дори няма последствия. Нито един циганин не е бил удрян.  Това е тенденциозна лъжа“, смята Христо Христов.

Той е категоричен, че в района се събарят не само къщи на роми, но и на собственици от български произход, които са строили незаконно.

В „Максуда“ се работи по 147 преписки за премахване на незаконни къщи основно пред училище „Иван Рилски“. Най-вероятно събарянето ще започне в края на юни, заяви още районният кмет. Той добави, че хората от вече разрушените постройки са се върнали по родните си места.

По думите на Христов генералното решение на проблема с циганските гета трябва да дойде със законодателни промени.

„Те трябва да разберат, че законът трябва да се спазва. На тези хора държавата трябва да им предложи алтернатива, която да не накърнява останалите граждани. Има борса по труда, но те дори не се категоризират за общински жилища“, посочи районният кмет. Христов не скри, че преди акцията по събаряне в циганската махала е бил заплашван от НПО-та и роми.

В „Младост“ предстои озеленяване, облагородяване на междублоковите пространства, ремонт на вътрешни улици в тежко състояние, както и на детски площадки, каза още кметът.

Той увери, че в района се работи активно по проекта за саниране, като до момента има регистрирани над 40 сдружения на собственици, а 17 – 18 договора вече са сключени.