Европейската комисия: Събарянето на постройки в Максуда е законно
Европейската комисия: Събарянето на постройки в Максуда е законно / ГЕРБ

Събарянето на незаконните постройки в „Максуда”, което беше извършено през август, е законосъобразно. Това е признала Европейската комисия в отговор на писмено запитване на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Това обясни на пресконференция във Варна самият Радев. Той е изпратил запитване до комисията дали политиките на Европейския съюз към ромите предполагат те да имат правото да не спазват законодателството на държава-членка на съюза, чиито граждани са и те, и дали това не е двоен стандарт от страна на комисията към гражданите на страните-членки.

„На 20 август Община Варна предприе законосъобразни действия за разрушаване на незаконните постройки, намиращи се върху чужда частна собственост на територията на кв. „Максуда”. На лицатa от ромски произход, обитаващи незаконните постройки, бяха предоставени всички възможности и мерки да бъде спазена Конвенцията за защита на правата на човека. На 21 август говорителят на Европейската комисия заяви, че българските органи трябва да представят алтернатива и да се спазват основните човешки права, когато принудително се изгонват хора от незаконните им жилища. Именно заради това съгласно правомощията ми на евродепутат зададох писмен въпрос до ЕK.

Тази седмица получих отговор, в който се посочва, че ролята на Европейската комисия като пазител на законодателството на ЕС е да наблюдава за спазването от страна на държавите-членки на законодателството и по-специално в случая на равното третиране на лицата без разлика на раса или етнически произход, като по този начин се забранява дискриминацията. В отговора на Европейската комисия се посочва още, че когато има отстраняване от домовете на жителите на незаконни постройки и съответната държава-членка действа на основата на съдебен акт или влязло в сила административно решение, то общината има право да отстрани обитателите на незаконните постройки и да ги събори. Ясно се вижда от отговора на Европейската комисия, че ромите не са привилегирована прослойка в това отношение. Когато има незаконосъобразни действия и строителство, независимо от какъв етнос е нарушителят, и има влязъл в сила административен акт или съдебно решение, дадена е възможност на засегнатия да обжалва, то действията на държавата, в лицето на кметство „Младост” и Община Варна, са напълно законни”, каза Радев.

За събарянето на постройките в "Максуда" има издадени всички необходими документи, както и съдебни решения, припомни още евродепутатът. Той подчерта, че всички са равни пред закона и ромите не може да ползват с привилегии, когато го нарушават.

„Въпреки четирите опита да се спре събарянето на постройки в „Максуда”, след като беше сезиран Съдът за правата на човека, решенията на съда показаха, че действията на общината са напълно законосъобразни. Въпреки че са бавни процедурите, за да няма санкции, е важно както в случая да се изпълнят всички законови процедури и след това да се стигне до последния етап, а именно премахването на незаконните постройки.

Темата със събарянето на постройките се политизира страшно много и в предстоящите избори явно много политически сили разчитат на ромските гласове. Това се е виждало и в предишни изборни процеси, но ясно трябва да заявим,  че когато някой нарушава закона, независимо от етноса си, трябва да се действа съобразно закона и да не се правят компромиси. Много е важно да решим проблема с незаконното строителство не само защото е в центъра на Варна, но знаем какво може да стане при едно природно бедствие - може да се загубят човешки животи. Отговорност е на всички нас да направим всичко възможно законът да се спазва, независимо дали говорим за българи, за роми”, обясни Емил Радев.

Досегашният кмет на района и настоящ кандидат от ГЕРБ Христо Христов каза, че през 2014 г. в района са съборени около 40 постройки, а през тази - близо 50, като в момента има подготвени още 147 преписки, по които предстои да бъдат връчени заповеди за събаряне на незаконни сгради.

„Европейската комисия взе становище по събарянето на незаконните постройки. Това означава, че район „Младост” и Община Варна сме си свършили добре работата.  Сложна процедура е събарянето на една незаконна постройка, защото минава през няколко етапа. Издава се констативен акт, след това се връчват заповеди. Важно е всички срокове и процедури да се спазят, за да бъде изрядно производството. Видяхте, че имаме волята и продължаваме да си вършим работата. Вече имаме готови още 147 преписки за незаконни постройки, на които предстои връчване на констативните актове”, каза Христов.

Той допълни, че на живеещите в съборените постройки е осигурен подслон в рамките на месец, като след този срок те следва да си намерят квартира и да си плащат наем така, както всеки друг български гражданин. Христов посочи още, че сериозен проблем в района продължава да бъде адресната регистрация.

„Всички знаем как повече от 30-40 години в „Максуда” не е предприемано нищо срещу незаконните постройки. Преди 4 години, когато дойдох в район „Младост”, нямаше такива преписки, дори предшествениците ми са издавали незаконосъобразни служебни бележки, с които са настанявани представители на ромския етнос както в общински къщи, така и на празни места. По същия начин тези хора са били регистрирани – имаме адреси, на които са регистрирани 166 души. Какво е правното основание на 40 кв/м да регистрираш толкова хора и защо районната администрация е позволила това? Тези действия са незаконосъобразни, защото в сграда, която е общинска собственост, се настанява само с настанителна заповед и след решение на комисията към районната администрация”, коментира още Христо Христов.