/ ГЕРБ Варна
Предстои набирането на средства за осъществяване на проекта
Вече има издадено разрешение за строеж на новата библиотека. Проектът вече е на следващата фаза – събиране на средства за изграждането. Това обяви в интервю за Дарик Емилия Милкова, варненски депутат от ГЕРБ и дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”.

Тя добави, че ще се търсят всякакви финансови варианти и възможности, в това число и опити за осигуряване на финансов ресурс по някоя от европрограмите.  

Градежът на новата варненска библиотека може да започне наесен

Годишно варненската библиотека дава около 20-25 000 лева за закупуване на нови книги. За абонамент на български и чужди периодични заглавия на година се отделят до 22 000 лева. 

Хората имат отношение към книгите, като вече  се забелязват по-сериозни критерии, изтъкна  дългогодишният директор на варненската библиотека. „Никой не иска да чете само пикантните истории. Вече и  критерият на издателствата е завишен. Хората просто имат вкус и държат на своите изисквания”, отбеляза Милкова.

Сред депутатите има четящи хора и не толкова четящи. Дали един депутат чете книги се забелязва от всички, смята варненският народен представител. „Когато коментират, дават интервюта или са на трибуната, веднага си личи дали човекът е четящ. Тези неща се виждат и с просто око”, коментира Емилия Милкова. 

Започва Маратонът на четящите хора

Вероятно ще има продължение на сборника „Споменът през поколенията и времето – Материали за историята на град Варна”, който беше официално представен в рамките на 16-то издание на Маратона на четящите хора вчера. 

„Този сборник е направен с голям професионализъм и любов от страна на библиотеката и ни дава основание да бъдем изследователи и да търсим други непубликувани интересни материали, свързани с историята на Варна, които се крият в културното наследство, притежавано от библиотеката”, отбеляза Милкова, която е редактор на изданието. Съставители на сборника са Даниела Илиева, Емил Демирев, Кристиана Димчева и Цветелина Войчева. 

Сборникът представя фототипно 34 притурки към „Варненски общински вестник”, публикувани в периода от 1928 до 1933 г. Сред авторите на материалите, които представляват първи опит за написването на историята на града, са Архимандрит Инокентий, Иван Церов, Карел Шкорпил и Кръстьо Мирски.

Публикациите са библиографска рядкост и извор на информация за миналото на Варна в продължение на две хилядолетия, а съставителите на сборника са надградили съдържанието  фактологично и илюстративно чрез богат справочен апарат за историческите личности и събития, за променените географски имена, за редките и остарели думи, лексикални форми и изрази.

Книгата ще бъде на разположение в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Екземпляр от изданието ще бъде дарен на останалите библиотеки в страната, както и на големите университетски читални във Варненско.