Емил Радев: Референдум ще покаже дали да се въведе задължителен вот
Емил Радев: Референдум ще покаже дали да се въведе задължителен вот / DarikNews.bg

Въвеждането на задължително и електронно гласуване трябва да стане след провеждането на референдум заедно с предсрочните парламентарни избори. Това заяви в студиото на Дарик Варна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него не е възможно задължителният вот да се приложи до края на годината, тъй като това е обвързано с процедура за смяна на Конституцията, което би отложило за неопределено време изборите за следващо Народно събрание.

„Другият вариант е Конституционният съд да излезе със становище по казуса, но аз съм скептично настроен, че това може да се случи. В този случай е необходимо да се направи временна комисия за промяна на Конституцията. Нужно е мнозинство, а идеята едва ли ще събере гласовете на ¾ от народните представители. Нормално е българските граждани да кажат чрез най-демократичната форма своето виждане по въпроса.”

Председателят на парламента трябва да разреши да се признае подписката за провеждане на референдум, след което в срок от една седмица Народното събрание да вземе решение дали такъв да бъде проведен, разясни Радев. „На следващите избори гражданите ще кажат дали са „за“ или „против“ задължителното гласуване. Ако кажат „за“ – няма да има политическа сила, която да се изкаже против народа“, коментира той.

Радев бил учуден от изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, който миналата седмица подкрепи идеята за задължително гласуване. Новоизбраният евродепутат припомни, че именно социалистите са били против провеждането на референдум на тази тема. Според него причините от БСП да искат промяна е фактът, че ромският вот вече не е изцяло в тяхна полза.

„Хубаво ще е да се въведе и образователен ценз, като това не би трябвало да се сметне за дискриминация от Европейския съюз. Трябват по-сериозни конституционни промени, за да може грамотните граждани да определят кой ще управлява. Работещите в държавния и общинския сектор също би трябвало да гласуват, иначе да нямат право да бъдат на бюджетна заплата", коментира Радев. Той припомни, че "в дадени ромски махали не знаеха коя политическа сила стои зад дадения номер. Вотът в Каменар е с избирателна активност почти два пъти колкото във Варна-град. 76% в ромските секции са гласували за ДПС. Това не е само на тези избори, на предходните парламентарни също беше така. Тежестта на купения вот става огромна“.

Радев изрази съмненията си, че правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка доброволно. Според Емил Радев предсрочните парламентарни избори може да се предизвикат чрез вот на недоверие.

„Правителството показа за 1 година, че не се влияе от общественото мнение. Над година протести, а България понася критики и санкции отвсякъде. Предсрочните избори ще е нормално да дойдат след вот на недоверие, като ние правим всичко възможно това да се случи. Искаме избори незабавно, гражданите дадоха вот на недоверие на управляващите още на изборите на 25 май“.