/ ThinkStock/Getty Images
В отделението по костно-мозъчни трансплантации на УМБАЛ "Св. Марина" вече три години трансплантират успешно
Доц. Илина Мичева пред Дарик
96056
Доц. Илина Мичева пред Дарик
  • Доц. Илина Мичева пред Дарик
Броят на донорите на стволови клетки в Националната публична донорна банка е едва около 5000. Това налага при извършване на костно-мозъчни трансплантации да се търсят подходящи донори от банки на други държави. Това каза в интервю за Дарик доц. Илина Мичева от отделението по костно-мозъчни трансплантации в УМБАЛ "Св. Марина", което функционира от 2015 година. 

Дo момента са извършени 64 автоложни трансплантации, две от които при деца. Пет са алогенните трансплантации. При тях един от пациентите е починал заради напреднал стадий на заболяването, но другите четирима са в чудесно състояние, разказа д-р Мичева.

Автоложна трансплантация представлява високодозова химиотерапия, която помага да се стабилизира заболяването и да се удължи ремисията.  Източник на стволови клетки е самият пациент,  а на практика почти всеки може да бъде донор сам на себе си.  

При алогенните трансплантации се използват клетки от роднини, основно братя и сестри. При липса на родствен донор се пристъпва към търсене на нефамилен донор от международните донорски регистри, обясни доц. Мичева. 

Напоследък доста популярен е друг вид трансплантация, при която донори могат да станат и други роднини – родители и дори деца. Има пациентка, за която се обсъжда трансплантация с донор нейна дъщеря.

В България има регистър на донорите, но той включва малко кандидати. За разширяване на регистъра бе подета кампания със Студентския съвет на Медицинския университет във Варна. Засега на апела се отзовават предимно студенти, посочи доц. Илина Мичева.

Процедурата по отделяне на стволови клетки е сравнително безопасна. Представлява 4-5 дневна стимулация с растежен фактор, който се прилага под формата на подкожни инжекции. Може да има леко зачервяване и болка в областта на инжекцията, както и костни болки, но това са симптоми, които след това бързо отшумяват. 

След отделяне, стволовите клетки се обработват и съхраняват при температура от -180 градуса, в течен азот, за неопределено време.

Трансплантация може да се прилага при почти всички хематологични заболявания. Достатъчно индикации за трансплантация има дори при деца. 
Операцията не се заплаща от Здравната каса, а се поема от здравното министерство. За момента са предвидени суми, в които специалистите трябва да се вместят. 

Цялото интервю с доц. д-р Мичева е в прикаченото аудио