/ Thinkstock/Getty Images
В средното образование у нас липсват мъже преподаватели и това влияе отрицателно на качеството на обучение. 84 процента от учителите в България са жени, а 48 на сто от тях са над 55 години. Така страната ни се нарежда на трето място по ниво на феминизация в ЕС след Латвия и Литва. 

Българските учители са най-възрастни в целия ЕС след тези в Италия. 57% от всички наши преподаватели са над 55 години. Данните изнесе във Варна Ирина Иванова – експерт в Министерството на труда и социалната политика. 

400 милиона повече за образование през 2019 г.

По данни на НСИ за 2017 и 2018 година феминизацията е най-силно изразена в детските градини. Там 98,7% от педагогическия персонал се състои от жени. В системата работят и 248 мъже, но техният брой е толкова незначителен на фона на общия, че те попадат в рамките на статистическата грешка, подчерта Иванова.

Най-много мъже има в професионалните училища. Там работят 73% жени при средно 82,9% за страната. Най-силно изразено е равенството във висшето образование, където 49,5% са жени преподаватели, а мъжете са 50,5 на сто.

Навлизането на повече представители от силния пол в училищата е в интерес на децата, тъй като моделът на подражание е много важен за тях, посочи експертът. Докато през 2015 година разликата в заплащането е била около 15 процента в полза на мъжете в системата, то през 2016-та тя е 11 на сто, добави Иванова.

За да бъде постигнат баланс в представителството на мъжете и жените в образованието, започва провеждането на работни срещи с директори на средни училища. Първата в страната се организира във Варна.