/ ThinkStock/Getty Images
В повече от половината (17) от общо 28 областни града в България има превишения на позволеното замърсяване с фини прахови частици. От началото на годината опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата норма на замърсяване (50 mg/m3) показват измервателните станции в половин България.
 
По наболелия проблем старозагорецът Венелин Добрев отправи апел до всички представители на телевизии и медии, до техните продуценти и ръководители. „Моля, да позволите на водещите, които пожелаят да са част от инициативата да водят новинарски емисии, сутрешни блокове и предавания от редовната програма на телевизията, носейки противогаз или маска за пречистване на въздуха в първата една минута в ефир и да бъде обяснено, че така се цели насочването на по-голямо обществено внимание към това, че в големите градове в страната замърсяването на въздуха е в опасни размери.“
 
Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София (СНИМКИ)

Целта на инициативата „В ефир с противогаз” е да се постави основата на конструктивен диалог с  водеща роля на институциите. Необходимо е да се създаде цялостна стратегия и пакет от мерки за всеки един засегнат град, за търсене и прилагане на адекватни решения на проблема. 
 
Ето и цялото писмо до медиите:

Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата норма на замърсяване (50 mg/m3) показват измервателните станции в половин България в дните от началото на 2018 г. Най-сериозен е смогът в столицата, се вижда и на европейската карта за качество на въздуха, и от данните и архива на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

В повече от половината (17) от общо 28 областни града в България в момента има превишения на позволеното замърсяване с прах. Пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха са разположени в 34 населени места в страната, в някои от градовете има повече измервателни станции (за страната те са общо 50).

Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Разбира се, като най-замърсен град акцентът пада върху столицата София, но темата трябва да стои на дневен ред и за останалите градове в България, които отчитат такива проблеми. Затова и поводът на настоящото обръщение е системното пренебрегване на проблема в миналото и липсата на aдекватни и работещи мерки (краткосрочни и дългосрочни) за справяне със замърсяването на въздуха. След вълна от обществено недоволство в социалните мрежи бяха обявени серия от мерки от страна на Столична община, но колко ефективни ще бъдат те?


Еврокомисар: Всяка година 400 000 в Европа умират внезапно заради мръсен въздух

Осъзнавам, че има действия, които няма как да дадат резултат веднага и че отговорността за това да дишаме по-чист въздух не е само на институциите, но със сигурност именно те имат основна роля за решаване на проблема.

Пишейки това писмо вярвам, че изразявам мнението на по-голяма част от хората, които живеят в големите градове в страната - искаме повече и по-адекватни краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, които да бъдат ефективно прилагани и да намалят риска за здравето и живота на населението в големите градове у нас. Пиша това като най-вече съм съпричастен с жителите на София и Пловдив


Обръщам се с апел до всички представители на телевизии и медии, които излизат пред камерите ежедневно, до техните продуценти и ръководители. Моля, да позволите на водещите, които пожелаят да са част от инициативата да водят новинарски емисии, сутрешни блокове и предавания от редовната програма на телевизията, носейки противогаз или маска за пречистване на въздуха в първата една минута в ефир и да бъде обяснено, че така се цели насочването на по-голямо обществено внимание към това, че в големите градове в страната замърсяването на въздуха е в опасни размери.

Oстаналите медии и ние като зрители можем с обществена реакция да покажем, че заставаме зад една такава инициатива. 
 

Предлагат пълна забрана за паркиране в „синя зона“ при мръсен въздух в София

Вярвам, че това съобщение няма да бъде подминато с лека ръка и ще постави основата на един конструктивен диалог с водеща роля на институциите за цялостна стратегия и пакет от мерки за всеки един засегнат град. Сигурен съм, че ако има нужда при разработването на мерките биха се включили представители на бизнеса и гражданския сектор. Не е важно да търсим виновни, а да се обединим в търсенето и прилагане на адекватни решения на проблема. 

Вярно е, че ние като граждани трябва да бъдем взискателни към институциите, но също така можем да дадем своя принос за това да дишаме по-чист въздух. Ако имате възможност придвижвайте се с градски транспорт/велосипед или вървете пеш, а не използвайте личен автомобил.

Домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво (дърва и въглища), ако имат възможност нека използват електрически уреди за отопление през зимните дни.

Разбира се, невинаги и не за всички това са опции. Но приканвам тези, за които са да предприемат нещо по темата, защото всички малко или много имаме заслуга за това, че на моменти виждаме и можем да “вкусим” това, което дишаме в големите градове.

Проблемът с мръсния въздух в големите градове е на всички, независимо от тяхната възраст, професия и възгледи. Нека заедно повишим още повече тежестта на обществената значимост на проблема и го поставим като проблем номер едно. Вярвам, че медиите имат водеща роля за това и съм сигурен, че писмото ми няма да бъде подминато с лека ръка.