/ БГНЕС, архив
Всяка година в Европа преждевременно умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Това каза пред БНТ еврокомисарят за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела.

Какви са идеите за борба с мръсния въздух в София?

Във връзка с това дали замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за България и за целия ЕС, Кармену Вела обясни: "Замърсяването на въздуха е глобален проблем - не само за България и Европа, но и за целия свят".

Опасно мръсен въздух в цялата страна, най-тежко е положението в София (СНИМКИ)

"Всяка година в Европа преждевременно умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Тук не включвам хроничните заболявания, които нашите граждани развиват. Всички държави членки трябва да правят повече, България не е изключение. Очакваме форума, който министър Нено Димов организира с подкрепа на Комисията за екоиновациите в областта за подобряване на качеството на въздуха. Този форум ще помогне не само на България, но и другите държави членки, за да постигнат целите, които сме поставили“, каза още Вела.

СНИМКИ: София в смог

Тя заяви, че е уверена, че България ще продължи да подобрява прилагането на европейското законодателство в областта на екологията. "България е въвела повечето закони правилно и на време", добави той.