Просветният министър: Побеждава само този, който върви!
Просветният министър: Побеждава само този, който върви! / Пресцентър Община Казанлък

 

Ако имаш всичко и не си го постигнал сам ,то лесно се одира. Не бива да си мислим, че просто една държава дошла и дала, защото ако става така, то няма да имаме нужния материал.
Това каза в Казанлък министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, след като на място се запозна с условията, които предоставя сградата на бившата СПТУ по хидравлика в Казанлък , предоставена на община Казанлък за място на школата по физика на учителя Теодосий Теодосиев.
Министър Танев заяви, че държавата, в лицето на Министерството на образованието и науката ще помогне финансово на няколко транша за създаване на по-добри условия в сградата и оборудването й със специална техника, нужна за експерименталната работа по физика.


Няма нищо странно учениците да носят дърва, каза още министърът, който видя надежда , във факта, че в изоставената сграда и превърнати в склад за дърва и стара техника коридори, в единствената използвана стая по чиновете няма прах.

Проф. Танев не се ангажира кога точно и на колко транша, ще се осигурят нужните 490 хиляди лева за изграждането и на специализираните кабинети в ПМГ,  но даде ясен знак, че Министерството е отворено за помощ и съпричастност  и ще направи всичко, което е възможно.  Миналата седмица правителствоот опе ангажимент за осигуряването на тези средства.
Преди да посети сградата, която де юре от 10 години е предоставена за нуждите на школата по физика, но не се ползваше по предназначение заради нуждата от сериозен ремонт, министър Танев посети Природо-математическата гимназия " Никола Обрешков" в Казанлък, където преподава физикът Теодосий Теодосиев и се обучават голяма част от медалистите на България по физика, математика, биология.
В разговор с колектива на гимназията и младите таланти във физиката, просветният министър ги призова за бъдат активни в дискусиите за новия закон за училищното образование, който е най- важната и първа цел на министерството.


Директорът на казанлъшката математическа гимназия Красимир Дамянов поиска от просветния министър помощ за оборудването на специализирани кабинети по различни предмети в училището и превръщането му по този начин в Национален център по физика и предложи в бъдещия Закон за средното образование да се регламентират по-рестриктивни изисквания за отсъствията на учениците. При 150 извинени отсъствия те да полагат изпит по съответния предмет, тъй на практика не са усвоили учебния материал. Дамянов поиска от министъра също в новия закон да се регламентира създаването на учебни отдели към училищата, които да се заемат с административната работа и по този начин се разтоварят от нея учителите.
Отсъствията са въпрос на дебат, заяви проф. Танев, според който „не може с революция да постигнем много, но със съгласие всичко се постига".
Така министърът на образованието и науката отговори на друго предизвикателно предложение, направено от Теодосий Теодосиев: златният учител по физика на България изрази теза, че „трагедията на българското училище е, че ученикът не работи, защото няма външен контрол на крайния резултат". По думите му това е „проблемът, поради който масовото училище не работи". Според Теодосиев, „ако това не се ликвидира, няма да се направи реформата в образованието".
Реформите започват, когато свършат парите, каза на свой ред министърът, според който „ чистата рационалност не е най - хубавото нещо", а „планът - най- куцото нещо на прогреса".


Просветният министър разговоря и с тазгодишните медалисти в различни олимпиади, ученици на ПМГ в Казанлък. На тях той заръча да не забравят, че „успехът не винаги е в кърпа вързан" и че „ако вече сте постигнали нещо, да знаете, че другият ви диша във врата. Побеждава само този, който върви. Не искам да имате крайна цел, искам да имате път", каза на средношколците министър Тодор Танев.
Преди срещата си в казанлъшкото училище, той се срещна ис кмета на Казанлък Галина Стоянова.