Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев
Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев / БГНЕС, архив
Паметна плоча с барелеф на Човекът-Парламент и Почетен гражданин на Казанлък през 2008 година Гиньо Ганев откриват днес, на 12 юли, в София. Решението за това е на Столичния Общински съвет от юли месец миналата година, а инициативата е на видни български интелектуалци.

Паметната плоча и барелеф с лика на Човекът-Парламент ще бъдат поставени на дома, в който Гиньо Ганев е живял в продължение на повече от 60 години, до последния си ден, на софийския булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 53.

За това съобщи синът на Гиньо Ганев- проф. Ивайло Ганев, който е професор в ТУ –София и директор на Техническия колеж в Казанлък.

Датата 12 юли, 12.30  часа, не е избрана случайно. Тя е своеобразен реверанс към делото на Гиньо Ганев, който остана в историята на демократична България с приноса си за приемането на първата демократична Конституция на страната, на 12 юли 1991 година.

Гиньо Ганев беше един от основните двигатели за изработването и приемането й. Спечели огромна популярност и беше наречен от хората „Човекът–парламент”. През много голяма част от активния си живот той беше отдаден на изграждането и утвърждаването на демократичните ценности в съвременна България. Винаги имаше принципни позиции и отстояваше интересите на държавата. В течение на десетилетия участваше енергично и авторитетно в сложните политически и социални процеси на прехода след 1989 г. Бе народен представител в 8 поредни народни събрания.

Той беше и първият Омбудсман на Република България и разви тази институция като защитник на обществените интереси. Дълги години той беше Председател и Почетен председател на Съюза на българските читалища и допринесе за утвърждаването на организацията, както и за нейната народополезна дейност в условията на демократична България.

Безспорни са заслугите му за преодоляване на разкола в Българската православна църква. За своята дейност той беше награден с най-високите държавни и църковни ордени („Стара планина” – І-ва степен, „Кирил и Методий”, „Св. Иван Рилски” и др.).

Церемонията по откриването на паметната плоча и барелеф на Човека-Парламент ще бъде уважена от български държавници, политици, националният омбудсман, дипломати.

Делегация от Казанлък, чийто почетен граждани бе Човекът-Парламент,  също ще уважи събитието.  Ще присъстват и официални лица, индустриалци и приятели на Гиньо Ганев от Казанлък. Доайенът на българската политика си отиде от света на 88 годишна възраст, на 18 декември 2016 година.