Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев
Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев / БГНЕС, архив
Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев
91745
Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев
  • Почина първият омбудсман на България Гиньо Ганев

Почина доайенът на българската политика и първият омбудсман на България Гиньо Ганев. Поклонението пред паметта на Ганев ще бъде на 21 декември в храма „Св. Неделя".

Ганев ще остане в историята с прозвището „Човекът парламент", тъй като е народен представител в 8 поредни народни събрания - три преди 10-и ноември 1989 г. и пет след паметната дата. Гиньо Ганев е бил и заместник-председател на Великото народно събрание и председател на Комисията за изработване на Конституцията.

Гиньо Ганев с орден "Св. Йоан Рилски"

Специалист по държавни и правни науки, председател на Отечествения фронт, депутат в осем народни събрания преди и след 1989 година, заместник-председател на Великото народно събрание и първият български омбудсман - това е част от професионалния път на доайена на българската политика, "Човекът парламент" Гиньо Ганев.

Ганев е един от бащите на Конституцията от 1991 година. Той е председател на комисията, натоварена с нейното изготвяне.

В интервю пред БНТ Ганев разказва за избора на българския химн сред редица други предложния като „Шуми Марица", „Върви, народе възродени", „Де е България". Това се случва на 28 юни 1991, когато депутатите гласуват на второ четене Конституцията на България.

Ганев обяснява, че е предложил пред депутатите и те са гласували песента "Мила родино", известна още като "Горда Стара планина" да стане държавен химн. Той посочва, че пред депутатите се е докладвал и текстът на химна, който се състои от една строфа и припев. Гласуването на химна е било съпътствано от ставане на крака от депутатите и по думите на Ганев кой как знаел запял песента.

Гиньо Ганев ще остане в историята с десетките си крилати фрази, изречени от него докато е заместник-председател на седмото Велико Народно събрание.

- "Гласуването прав, не увеличава стойността на гласа Ви";

- "Ще прибавя, че колкото тонът на речта Ви става по-оптимистичен, толкова смисълът й става по-мистичен";

- "Аз се чувствам неудобно и Ви моля и Вие да се почувствате така";

- "Аз също Ви благодаря за разсъжденията, които не споделям".

Ганев призовава депутатите да се държат като лордове, а не като коняри, а парламентарните заседания най-често приключва с репликата „Музика, господа".