Офталмолози от Стара Загора борят очното перде с разяснителна кампания
Офталмолози от Стара Загора борят очното перде с разяснителна кампания / sxc.hu архив

113 762 дууши от Старозагорска област или вече имат перде на окото (катаракта) или са потенциални болни. Това показват изчисленията на очните лекари от болниците „Св. Иван Рилски" и Очна болница - Трошев в Стара Загора.

Сметките са направени на база последните данни от преброяването на НСИ в Стара Загора. Катарактата засяга повечето хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в областта - 113 762.

Затова и лекарите на двете болници започват кампания за борба с очното перде.
Напоследък ък заболяването се "подмладява" - вече има и пациенти с катаракта по-млади от 55 години.
Пациенти пазят диета, за да „излекуват" перде на окото.

Други си слагат вместо капки отвари от треви, които само им влошават зрението. Това са драстични случаи от практиката на очни лекари в Стара Загора, които са ги провокирали да започнат разяснителна кампания за най-често срещаното очно заболяване и да разсеят заблудите, свързани с него.

Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци (като ярка слънчева светлина или светлина от фарове), по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.

"Най-разпространеният мит е, че пердето може да „мине", или пък трябва да се изчака да „узрее", за да се подложи пациентът на операция. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите - изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна, и гарантира дори по-добро зрение отпреди", казват д-р Димитър Джелебов и д-р Станимир Трошев.
През целия месец май в болница „Свети Иван Рилски" и Очна болница - Трошев те ще преглеждат и обясняват на пациентите, че само за няколко минути могат да възвърнат нормалното си зрение и нещо повече - да започнат да виждат дори по-добре от преди.

"Както във всяка наука, и в медицинската има технологичен напредък. Катарактата представлява естествено помътняване на лещата на окото, настъпващо с възрастта. Зрението се влошава, пациентите виждат замъглено. Единственото лечение е операция и замяна на естествената леща с изкуствена. Имплантите, които се поставят в окото вече комбинират в себе си няколко функции - те позволяват едновременно виждане както наблизо, така и надалеч. Има и комбинирани лещи, които могат да отстранят и аномалии на очите - астигматизъм, късогледство, далекогледство. „Така една операция решава няколко проблема на зрението и кара пациенти, които дълги години са купували и сменяли по няколко чифта очила да станат независими от тях", обясняват лекарите, които ще водят кампанията.

Освен д-р Станимир Трошев и д-р Димитър Джелебов, в нея ще участва и д-р Димитрина Желязкова от болница „Св. Иван Рилски".
Само за миналата година в Стара Загора са имплантирани близо 100 високотехнологични лещи. Постигнатите следоперативни резултати са провокирали лекарите да разкажат повече за тази новаторска техника, да споделят впечатления и на свои пациенти.
Високотехнологичните лещи са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина.

Операцията е изцяло платена от здравната каса. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, за да могат повече хора да се възползват от новите постижения на световната медицина.

„След операцията много от нашите възрастни пациенти споделят, че такова зрение не са имали, дори като са били млади. Даже съжаляват, че доста по-рано не са се подложили на операция, а са се мъчили с очила, които губели, чупели, сменяли", обобщават лекарите.