Нощ на прилепите и в Стара Загора
Нощ на прилепите и в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

На 3 октомври от 18 часа „Зелени Балкани" очакват гостите си в Парк „Пети Октомври", за да научат много нови и интересни неща за прилепите. Събитието ще бъде отбелязано от Зелени Балкани с информационна кампания. Най-известният прилеп в света е прилепът-вампир. Той живее в Южна Америка и не се среща в нашите географски ширини. У нас живеят 33 вида прилепи от 35 в цяла Европа. Прилепите не са опасни и не бива да се страхуваме от тях. Малкото кафяво прилепче е много лакомо, защото за около час може да изяде 1 200 комара. Всички тези и още много любопитни и полезни факти за прилепите научиха десетки деца, които участваха преди две години в първата Нощта на прилепите в Стара Загора.

В света има близо 1100 вида прилепи. Те съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години. Най-"старият" прилеп, чиято възраст е установена от човека е на над 41 години. Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност. В цяла Европа популациите на прилепите намаляват заради унищожаване на старите гори, интензивното земеделие, с използването на много хербициди, безпокойството в пещерите.

България отбелязва XVI-тата Международна нощ на прилепите. Започнала като инициатива през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент", която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Отбелязването на Нощта на прилепите в България се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите. Програмата включва честване в 6 града с различни инициативи, организирани от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей, Зелени Балкани, ДНП Врачански Балкан, Българско дружество за защита на птиците, ДПП Русенски Лом.