Археолози: В Долината на  траките има и други династически центрове?
Археолози: В Долината на траките има и други династически центрове? / Д.Бобева

 

Да се балансира работата на археолози, историци и учени по отношение на селищните структури и погребалните практики на траките в Долината на тракийските царе, от времето на траките. Това препоръчва  археологът от БАН д-р Георги Нехризов.

В момента той и екип археолози от музей „Искра" в Казанлък правят  спасителни разкопки на могила №2 в района на село Долно Изворово, където сама преди дни  бе открита нова тракийска гробница.

Уникалното в случая  е, че гробницата е разкрита извън,  а не в могилния насип.

Това е първата такава гробница от 4-ти 3-ти век преди Христа, разкривана в района .
 В подкрепа на тезата си за балансираното изследване на селищните структури и погребалните практики, археологът посочва и факта, че не е възможно всички разкрити тракийски гробници в района да се свързват с тракийски град Севтополис.

Животът на този изцяло проучен град е бил само 70-75 години, няма как всички могили да са свързани с него. Затова считам, че  трябва да има и други династически центрове, с които да са свързани тези паметници, заяви за „Дарик" археологът Георги Нехризов. 

Тази пролет след близо 12 годишно прекъсване започнаха отново теренните обхождания на казанлъшката долина с цел тяхното проучвания.

В тях участва международен екип от учени и студенти от САЩ, Чехия, Австралия с модерна техника. 

По време на тези проучвания археолозите се натъкнаха на иманярски пробив в могила №2, до която в края на май, по време на спасителни разкопки бе разкрита новата гробница.

Според д-р Нехризов тя е от 4-ти -3-ти век преди Христа и е  била разграбена и разрушена още в древността.

Нехризов изрази скептицизъм по отношение на реализацията на проекта „Севтополис", но уточни, че е особено важно и значимо възобновяването на научната работа към Севтополис, тъй като тогавашните археолози са имала много малко време да проучат  тази древен град.